Nancy Pelosi in Taiwan aangekomen, China laat gevechtsvliegtuigen overvliegen

Media in Taiwan melden dat de voorzitter van het Amerikaanse Huis Nancy Pelosi het zelfbesturende eiland zal bezoeken als onderdeel van haar rondreis door Azië. Pelosi heeft nog geen commentaar gegeven op het mogelijke bezoek, maar er wordt gespeculeerd dat ze dinsdagavond een tussenstop in Taiwan zou kunnen maken.

Update 17.45 uur: Nancy Pelosi is in Taiwan gearriveerd met een duidelijke boodschap voor China, waarin zij zegt dat de inzet van de VS voor een democratisch Taiwan belangrijker is dan ooit.

In een bezoek dat onmiddellijke de veroordeling uit Beijing kreeg, werd Pelosi het eerste officiële bezoek aan Taiwan door een voorzitter van het Amserikaanse Huis van Afgevaardigden in 25 jaar.

"Het bezoek van onze delegatie aan Taiwan is een eerbetoon aan de onwrikbare inzet van Amerika om de levendige democratie van Taiwan te steunen", zei Pelosi in een verklaring kort na de landing.

Zij voegde eraan toe dat het bezoek van haar delegatie van het Congres, dat een overnachting omvat, volledig in overeenstemming is met het gevestigde beleid van de VS ten aanzien van Taiwan.

De besprekingen met de Taiwanese leiders zullen zich richten op gedeelde belangen, waaronder het bevorderen van een vrije en open Indo-Pacific, aldus Pelosi.

In een opiniestuk in de Washington Post dat kort na haar aankomst werd gepubliceerd, schetste Pelosi haar redenen voor haar bezoek, prees ze de toewijding van Taiwan aan een democratische regering en bekritiseerde ze China omdat het de spanningen met Taiwan de laatste jaren dramatisch heeft opgevoerd.

"In het licht van de toenemende agressie van de Chinese Communistische Partij (CCP) moet het bezoek van onze congresdelegatie worden gezien als een ondubbelzinnige verklaring dat Amerika achter Taiwan staat," schreef Pelosi.

China zwoer dinsdag om "gerichte militaire acties" te lanceren als reactie op het bezoek vanNancy Pelosi, aan TaiwanEerdere berichtgeving: De Chinese regering zegt een bezoek van Pelosi als een provocatie te zullen beschouwen en waarschuwt dat haar leger als reactie daarop krachtige tegenmaatregelen zou kunnen nemen. China beschouwt Taiwan als zijn eigen grondgebied. Een ambtenaar van het Witte Huis zei dat het niet nodig was dat China de situatie in een crisis zou doen ontaarden.