COA liet honderden asielzoekers onge´dentificeerd bij Ter Apel weggaan

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft afgelopen maanden zo'n 1200 asielzoekers die pas kort in Nederland waren ongeïdentificeerd naar noodopvanglocaties doorgestuurd. De Nationale Politie was hier woest over, vanwege ernstige bezorgdheid om ongedocumenteerden uit het oog te verliezen. Dit blijkt uit onderzoek van NRC en wordt bevestigd door het COA en de politie. Zo meldt NRC.

Het overplaatsen gebeurde met asielzoekers die zich netjes in Ter Apel wilden melden, maar waarvoor door de drukte in Ter Apel geen plaats was. De mensen werden daarom maar ongecontroleerd in touringcars naar noodopvanglocaties elders gebracht. Dat is tegen de afspraken in: vreemdelingen moeten eerst vingerafdrukken afgeven, documenten tonen aan de politie en op de foto voor ze vervoerd en opgevangen mogen worden.

Dat deze controle onvoldoende is geweest, heeft de afgelopen maanden tot ruzie tussen het COA en de politie geleid. De situatie zou zelfs zo hoog zijn opgelopen dat de politie niet meer wilde aanschuiven bij crisisoverleg, bevestigen de organisaties tegenover de krant.

De politie "voelde zich in de steek gelaten omdat het COA had beloofd dat asielzoekers niet meer op deze manier zouden worden overgeplaatst".

De registratie-achterstand wordt zo snel mogelijk weggewerkt, zegt de politie. Het COA zegt dat mobiele identificatie- en registratieteams asielzoekers in de noodopvanglocaties alsnog identificeren. Bronnen weerspreken dit en zeggen dat hier nog discussie over is, omdat de politie haar mensen niet kriskras het land in wil sturen en alleen in Ter Apel en Budel asielzoekers wil registeren.

Het COA kan niet voldoen aan de stroom vluchtelingen voor wie onderdak moet worden gevonden. De organisatie vangt nu 43.000 mensen op, maar aan het einde van het jaar moeten dat er 51.000 worden.