Zorgen over Chinese economie groeien

De Chinese economie hapert, de lockdown maatregelen hebben effect. Dit zou ook gevolgen kunnen hebben voor de Europese economie, aangezien China een belangrijke handelspartner voor Europa is.

De Chinese economie kende de tweede helft van het jaar een slechte start. De inkoopmanagersindex voor de industrie is in juli onverwacht scherp gedaald met 1,3 punten tot 50,4. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Caixin/Markit-enquête onder hoofdzakelijk exportgerichte particuliere bedrijven.

De barometer blijft dus net boven de grens van 50, waarboven hij groei signaleert. Door Reuters gepolste economen hadden slechts een lichte daling tot 51,5 punten verwacht. Eerder was de officiële inkoopmanagersindex, die voornamelijk betrekking heeft op grote staatsbedrijven, verrassend genoeg met 1,2 punt gedaald tot 49,0.

Zal de groeidoelstelling worden gehaald?
Deskundigen interpreteren de huidige gegevens als een waarschuwing: "Het land stond al voor een moeilijke taak - om het zacht uit te drukken - wat zijn groeidoelstelling voor dit jaar betreft. En het feit dat de productieactiviteit opnieuw vertraagt, voorspelt niet veel goeds," aldus Craig Erlam, marktexpert bij broker Oanda. Hij zegt dat de gegevens een aanwijzing zijn dat de economie moeite heeft om weer op volle sterkte te komen.

"De hoop dat de industrie aanzienlijk zal aantrekken na het einde van de drastische lockdowns waardoor belangrijke economische regio's in april opnieuw 'op slot' gingen, is door deze informatie getemperd", zegt Bernd Weidensteiner, econoom bij Commerzbank. Enerzijds weegt de wereldwijde economische zwakte op China, anderzijds valt de groei van de binnenlandse economie ook tegen. "De regering heeft onlangs haar harde Corona-koers herbevestigd," zei Weidensteiner. Als gevolg daarvan bestaat altijd het risico van productieverstoringen en schaarste op de markt als gevolg van lockdowns.

Crisis op de vastgoedmarkt
Naast de gevolgen van de lockdowns ondervindt China ook een vastgoedcrisis. Volgens een onderzoek van de China Index Academy, een van de grootste onafhankelijke vastgoedonderzoeksbedrijven van het land, is de verkoop van onroerend goed per regio in 17 onderzochte steden in juli met een derde gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Dit dreigt de vastgoedsector als motor van de economische groei te doen ontsporen. "De Chinese vastgoedsector zit midden in een depressie", zeggen deskundigen van Societé Générale.

Met het oog op de tegenvallende cijfers hebben toppolitici reeds te kennen gegeven dat de regering wellicht zal terugkomen op haar groeidoelstelling van circa 5,5% voor dit jaar. In het tweede kwartaal groeide het bruto binnenlands product met slechts 0,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als het effect van de coronapandemie begin 2020 buiten beschouwing wordt gelaten, was dit de traagste groei sinds het begin van de gegevensvergaring in 1992, en economen verwachten dat de autoriteiten in Peking nu hun inspanningen zullen opvoeren om de economie te stimuleren.

"Iedereen maakt zich zorgen over stagnatie", zegt Nie Wen, econoom bij Hwabao Trust in Shanghai. "In de tweede helft van het jaar zal het economisch gezien belangrijker zijn om het herstel van de consumptie te versnellen."