Junta Myanmar verlengt noodtoestand

De militaire regering van Myanmar heeft de noodtoestand met zes maanden verlengd, aldus de staatsmedia op maandag, waarbij de leider van de junta heeft gezegd dat er pas verkiezingen kunnen plaatsvinden als het door conflicten geteisterde land 'stabiel en vreedzaam' is.

Min Aung Hlaing, die vorig jaar aan het hoofd stond van de staatsgreep, heeft de militaire regering verzocht "hem nog zes maanden langer te laten dienen", aldus een bericht in het Global New Light of Myanmar.

Leden van de Nationale Defensie- en Veiligheidsraad van de junta hebben het voorstel "unaniem gesteund", aldus het bericht.

De junta riep de noodtoestand uit nadat zij in februari vorig jaar de regering van Aung San Suu Kyi had afgezet en het land in chaos had gestort.

De junta heeft eerder gezegd dat er in augustus 2023 verkiezingen zullen worden gehouden en dat de noodtoestand dan zal worden opgeheven - een verlenging van de oorspronkelijke termijn van een jaar die enkele dagen na de staatsgreep was aangekondigd.

Het leger heeft zijn machtsgreep gerechtvaardigd door te beweren dat er massale fraude is gepleegd tijdens de verkiezingen van 2020, waarbij Suu Kyi's Nationale Liga voor Democratie (NLD) een door het leger gesteunde partij heeft verslagen.

Vorig jaar herriep het leger de resultaten van de verkiezingen door te zeggen dat het meer dan 11 miljoen gevallen van kiezersfraude had ontdekt.

Volgens internationale waarnemers waren de verkiezingen grotendeels vrij en eerlijk verlopen.

Suu Kyi zit sinds de staatsgreep in hechtenis en wordt beschuldigd van een reeks uiteenlopende aanklachten, waardoor zij meer dan 150 jaar in de gevangenis zou kunnen belanden.

In een toespraak die maandag werd uitgezonden, noemde Min Aung Hlaing geen datum voor nieuwe verkiezingen, maar zei dat deze alleen gehouden konden worden als het land "vreedzaam en stabiel" was.

Hij zei ook dat het verkiezingssysteem van het land moest worden "hervormd". De invloed van "machtige partijen" had eerder andere politieke geluiden in het land onderdrukt, zei hij.

De leider van de junta heeft ook de leiders van een aantal gevestigde etnische rebellengroepen van het land uitgenodigd voor een tweede ronde van persoonlijke ontmoetingen.

Myanmar telt ongeveer 20 etnische rebellenlegers - waarvan vele grote delen van afgelegen grensgebieden controleren - die elkaar en het leger al tientallen jaren bestrijden.

Sommige hebben de staatsgreep veroordeeld en onderdak en wapentraining aangeboden aan de "People's Defence Forces" (PDF's) die sinds de staatsgreep zijn opgedoken en die volgens analisten het leger hebben verrast met hun doeltreffende acties.

Verscheidene etnische rebellengroepen hebben in mei deelgenomen aan een eerste ronde van "vredesbesprekingen" met de junta, hoewel andere groeperingen die zij aan zij vechten met anti-junta rebellen wegbleven.