Kim Jong-un: klaar voor militaire confrontatie met de Verenigde Staten

De Noord-Koreaanse heerser Kim Jong-un heeft aangegeven bereid te zijn om een nucleair afschrikmiddel te mobiliseren. "Ik zal nogmaals duidelijk maken dat Noord-Korea klaar is voor elke militaire confrontatie met de Verenigde Staten", zei hij tijdens een evenement ter gelegenheid van de verjaardag van het Koreaanse staakt-het-vuren, dat Noord- en Zuid-Korea formeel nog steeds in oorlog houdt.

In een toespraak op de 69e verjaardag van het einde van de Koreaanse Oorlog van 1950-53 zei hij: "Onze strijdkrachten zijn grondig voorbereid om op elke crisis te reageren, en de afschrikking van onze natie voor een nucleaire oorlog is ook volledig klaar om haar absolute kracht trouw te mobiliseren, nauwkeurig en snel aan zijn missie."

De Noord-Koreaanse leider beschuldigde de VS van het "demoniseren" van Noord-Korea om zijn "gevaarlijke, illegale vijandige daden" jegens Pyongyang te rechtvaardigen.

Hij zei dat militaire oefeningen tussen de VS en Zuid-Korea de Amerikaanse "dubbele standaarden" aantonen omdat het de routinematige militaire activiteiten van Noord-Korea - een duidelijke verwijzing naar zijn rakettests - als provocaties of bedreigingen bestempelt.

"Dat drijft de bilaterale betrekkingen tot het punt waarop het moeilijk is om terug te keren naar een staat van conflict", volgens Un.

Elke poging van Zuid-Korea om het noorden preventief te verzwakken, zal ook worden beantwoord met een streng antwoord en "vernietiging".