Bergers van door boeren gedumpt afval bedreigd: 'We zetten je bedrijf in brand'

Het opruimen van het afval (zand, hooi, asbest, mest ) dat boerenactievoerders op de A1 bij Voorst (Overijssel) hebben gedumpt is woensdagmiddag gestaakt. Dit omdat de bergbedrijven die de rommel moesten opruimen werden bedreigd. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat na berichtgeving van RTV Oost.

Ook op andere plekken zijn er volgens Rijkswaterstaat aannemers lastiggevallen. Boeren hebben vanmorgen vroeg hooi en afval gedumpt op snelwegen door het hele land, wat van de wegen moest worden verwijderd. ruimen.

Bedrijven die Rijkswaterstaat helpen bij het opruimen van de troep worden betiteld als 'landverraders'. Er zijn bedrijven die zich terugtrekken, bevestigt Rijkswaterstaat. Dat levert de nodige problemen op bij het verwijderen van de troep. "Door intimidatie kunnen wij op bepaalde plekken niet verder met opruimwerkzaamheden."

Het personeel van Van der Weerd werden ook tijdens het schoonmaken van de snelweg bedreigd. "Ze zeiden: we zetten je bedrijf in brand als je doorgaat", volgens commercieel directeur Peelen. 

Toen de weg eenmaal weer veilig en opgeruimd was, gingen de bedreigingen verder via social media. "We worden bijvoorbeeld genoemd in het Telegramkanaal 'Acties en Landverraders'", vertelt Peelen. In deze groep zouden, naast bedreigingen, ook de contactgegevens van het bedrijf gedeeld worden. Ze zeiden tegen ons: "Let op, we zetten je op de foto, op de film", vertelt Peelen. "Ze dreigen met het stichten van brand bij ons bedrijf, als we doorgaan met schoonmaken." Door de bedreigingen zijn de opruimwerkzaamheden tijdelijk gestopt.

De politie laat weten de berichten over de betrokken bergers op social media te volgen. Er kan mogelijk sprake zijn van opruiing en dat is strafbaar, zo melden de politie en het Openbaar Ministerie.