Man filmt verdrinkingsdood van zijn vriend, onderneemt geen reddingspoging

Een man die vorige week filmde hoe zijn vriend verdronk in een zwemplas in Rosmalen is door de politie opgepakt. Het Openbaar Ministerie onderzoekt in hoeverre de man uit Den Bosch (53) schuldig is aan nalatigheid door zich niet te bekommeren om iemand die in een hulpeloze toestand verkeerde.

Zijn vriend (53) verdronk afgelopen vrijdag, vermoedelijk werd hij onwel. De politie is een onderzoek gestart of de verdachte alles heeft gedaan om zijn vriend te helpen. "Toen we bij de plas arriveerden, hadden we vrij snel in de gaten dat er een filmpje van de verdrinkingsdood was gemaakt. De verdachte heeft de beelden zelf aan de politie overhandigd", zegt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie bij Omroep Brabant.

De politie zag de Bosschenaar aanvankelijk als getuige van de verdrinking. In overleg met het Openbaar Ministerie is de man enkele uren later toch aangehouden nadat zijn filmpje was bekeken.

"Duidelijk is dat hij niet direct te hulp is geschoten. In hoeverre hij wist dat zijn vriend in nood verkeerde, maakt deel uit van het onderzoek. De verdachte is pas later in actie gekomen en heeft toen de zwemmer uit het water gehaald", aldus het OM.

Er is sectie gepleegd op het 53-jarige slachtoffer uit Den Bosch. Daaruit blijkt volgens justitie dat er aanwijzingen zijn dat de man in zwemplas 'Het IJzeren Kind' door verdrinking om het leven is gekomen. "Hij is dus niet vooraf onwel geworden. Het toxicologische onderzoek loopt nog. Dat moet aantonen of er mogelijks drugs of alcohol in het spel zijn. De resultaten van dat onderzoek zijn binnen twee weken duidelijk."