Rusland knijpt gastoevoer naar Duitsland af tot 20%

Rusland heeft maandag de druk op Europa opgevoerd door de gastoevoer via de Nord Stream 1 pijpleiding naar Duitsland terug te schroeven naar 20% van de capaciteit.

Gazprom zei dat de gasleveringen zouden dalen tot 33 miljoen kubieke meter per dag vanaf 0400 GMT op woensdag - een halvering van het huidige, reeds verlaagde niveau - wegens nader onderhoud en controle van een Siemens gasturbine in een compressorstation  op aanwijzing van een controlerende instantie.

Duitsland zei geen technische reden te zien voor deze laatste verlaging, die komt nu Rusland en het Westen elkaar economische sancties geven als reactie op de oorlog in Oekraïne.

Het Nederlandse 'front-month' gascontract, de Europese benchmark, sloot 9,95% hoger na dit nieuws. De pijpleiding, die een capaciteit heeft van 55 miljard kubieke meter per jaar, is de grootste Russische gasverbinding met Europa.

De Europese Unie heeft Rusland er herhaaldelijk van beschuldigd van chantage door de toevoer van Russisch gas  te verminderen waardoor het land zijn contracten niet naleeft. Het Kremlin zegt dat de mindere gastoevoer wordt veroorzaakt door onderhoudsproblemen en het effect van westerse sancties.

Politici in Europa hebben gezegd dat Rusland de gasstromen deze winter zou kunnen afsluiten, wat Duitsland in een recessie zou storten en zou leiden tot torenhoge prijzen voor consumenten die al worstelen met hogere prijzen voor voedsel en energie.

Duitsland zag zich vorige week genoodzaakt een reddingsoperatie van $15 miljard aan te kondigen voor het Duitse gasbedrijf Uniper, het grootste gasimporterende bedrijf uit Rusland.

Poetin waarschuwde voor verlaging gasleveranties
President Vladimir Poetin had de laatste verlaging al voorspeld door het Westen deze maand te waarschuwen dat aanhoudende sancties het risico in zich droegen van catastrofale energieprijsstijgingen voor consumenten over de hele wereld. 

Rusland had de stromen door Nord Stream 1 in juni al teruggebracht tot 40% van de capaciteit, onder verwijzing naar de vertraagde terugkeer van een turbine die in onderhoud was bij Siemens Energy in Canada - een verklaring die Duitsland afwees als leugen.

Vervolgens sloot Gazprom Nord Stream 1 helemaal af voor 10 dagen van jaarlijks onderhoud deze maand, en herstartte het afgelopen donderdag  op 40% van het normale niveau van gaslevering.

Transport gasturbine wordt vertraagd
Het onderhoud van die eerste turbine is afgerond maar het transport terug naar Rusland vindt door een wirwar van papierwerk en tegenstrijdige verklaringen enorm oponthoud.

Siemens Energy zei dat het transport van de bediende turbine naar Rusland onmiddellijk kon beginnen, en dat de bal in het kamp van Gazprom lag.

"De Duitse autoriteiten hebben Siemens Energy begin vorige week alle benodigde documenten verstrekt voor de export van de turbine naar Rusland. Gazprom is hiervan op de hoogte," aldus het bedrijf. "Wat echter ontbreekt, zijn de douanedocumenten voor de invoer in Rusland. Gazprom, als afnemer, is verplicht die te verstrekken."

Het Duitse bedrijf zei geen verband te zien tussen de turbinekwestie en de door Gazprom doorgevoerde of aangekondigde gasverlagingen. Gazprom reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Het Kremlin zei eerder dat Moskou niet geïnteresseerd was in een volledige stopzetting van de Russische gasleveringen aan Europa.

De verstoring in gasleveringen heeft het risico van rantsoenering van gas verhoogd, waarbij de Europese Unie de lidstaten vorige week voorstelde het gasverbruik tussen augustus en maart met 15% te verminderen ten opzichte van dezelfde periode van de voorgaande jaren.

Rusland is 's werelds op een na grootste olie-exporteur na Saoedi-Arabië en 's werelds grootste exporteur van aardgas. Europa importeert ongeveer 40% van zijn gas en 30% van zijn olie uit Rusland.