Paus Franciscus: excuses voor misbruik katholieke kerk van inheemse Canadezen

Paus Franciscus heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan de inheemse gemeenschappen in Canada voor het decennialange fysieke en seksuele misbruik op scholen van de katholieke kerk.

Hij sprak zijn verontwaardiging en schaamte uit over wat hij het kwaad noemde dat gepleegd is tegen de inheemse volken. Franciscus sprak een menigte toe van ex-leerlingen van de school, hun families en andere leden van de gemeenschap die vanuit heel Canada waren toegestroomd. Eerder sprak hij een gebed uit op een begraafplaats in de buurt van zo'n voormalige kostschool.

In de negentiende en twintigste eeuw werden in Canada kinderen van inheemse bewoners naar 'residential schools' gestuurd. Meer dan 150.000 kinderen werden onder dwang bij hun ouders weggehaald en op die kostscholen geplaatst. De scholen werden gerund door verscheidene kerken, vooral de rooms-katholieke. Het doel was 'de indiaan uit het kind te halen' en van de kinderen euro-Canadese christenen te maken. Dat ging vaak gepaard met fysiek en seksueel geweld tegen de kinderen.

De Canadese regering bood in 2008 excuses aan voor dit schoolsysteem, waarna een onderzoekscommissie werd ingesteld. Die bestempelde het beleid als een vorm van "culturele genocide". Ruim 3000 kinderen overleden op de kostscholen, onder meer door infectieziekten en ondervoeding. 

De afgelopen jaren zijn er bij meerdere voormalige kostscholen  massagraven gevonden. Zo werd in mei vorig jaar een massagraf met 215 lichamen van kinderen ontdekt in de provincie British Columbia. Dat betrof leerlingen van de Kamloops Indian Residential School, die in 1890 werd opgericht door de katholieke kerk.