Grote ravage na explosie bij winkelpand Helmond

Rond half vier vannacht moest de brandweer in Helmond uitrukken voor een brand in een winkel aan de Ameidestraat. Ter plaatse bleek dat de winkelpui door een explosief was opgeblazen met daardoor brand als gevolg.

Volgens de politiewoordvoering raakte er niemand gewond. De situatie is inmiddels onder controle, het sein brand meester is door de brandweer gegeven.

Een explosievendeskundige van de politie stelde na uitgebreid onderzoek vast dat er geen explosiegevaar meer was bij de winkel. De ontploffing veroorzaakte veel schade aan het pand. De 10 bewoners van een bovengelegen appartementencomplex zijn tijdelijk geëvacueerd door de brandweer.

Deskundigen deden onderzoek naar de aard en omvang van eventuele schade aan de constructie van het appartementencomplex. Zij beoordeelden dat als voldoende stabiel. Daardoor kon het grootste deel van de bewoners al vrij snel terugkeren naar hun woningen. Dat geldt niet voor de bewoners van woning boven het getroffen pand. Hun woning is aangetast door onder meer rookschade. Daarom zijn zij door de gemeente Helmond ergens anders ondergebracht. De recherche houdt in het onderzoek rekening met allerlei scenario´s waaronder de scenario’s van een plofkraak of een gerichte, opzettelijke actie. Er lijkt namelijk sprake te zijn van braakschade.