Ook in de Verenigde Staten kinderen met apenpokken besmet

De Amerikaanse gezondheidsambtenaren hebben de eerste twee gevallen van apenpokken (monkeypox) bij kinderen in de VS gemeld.

Eén geval betreft een peuter uit Californië en de andere is een niet in de VS woonachtige zuigeling die op "doorreis" was in het gebied rond Washington DC. Ambtenaren van Volksgezondheid onderzoeken hoe de kinderen besmet zijn geraakt.

Beiden hebben symptomen maar zijn in goede gezondheid en worden behandeld met een antiviraal geneesmiddel genaamd tecovirimat of TPOXX, dat de CDC aanbeveelt voor kinderen onder de 8 jaar omdat zij een hoger risico lopen op ernstig ziek worden door de infectie.

In de Verenigde Staten zijn meer dan 2.500 gevallen van het virus vastgesteld. De meeste gevallen zijn vastgesteld bij homo- en biseksuele mannen met frequent seksueel contact.

Maar volgens de CDC zijn er ook minstens acht gevallen van apenpokken bij vrouwen, zo maakte het agentschap vrijdag bekend.

Monkeypox wordt niet alleen beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (soa) - de ziekte wordt ook doorgegeven door nauw (huid-op huid) contact met een besmet persoon.

Het virus veroorzaakt meestal puistachtige huiduitslag, die extreem kan jeuken en pijnlijk kan zijn, die zich over het lichaam verspreidt, evenals andere complicaties.

De infectie verdwijnt bij volwassen patiënten meestal vanzelf zonder behandeling of ziekenhuisopname - maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd dat jonge kinderen meer kans lopen om aan de ziekte te overlijden. Functionarissen van de WHO zijn deze week bijeengekomen om te bepalen of het virus moet worden uitgeroepen tot "Public Health Emergency of International Concern", de hoogste alarmfase.

Gisteren werd bekend dat in Amsterdam een 10 jatige jongen in juni met apenpokken besmet is geraakt.