Zevenkampster Vetter gaat lopen voor wereldtitel, Ethiopisch marathongoud

De ochtendsessie van de maandag zit er op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene op. In de Amerikaanse staat Oregon was het relatief rustig: de marathon bij de vrouwen werd gelopen en er werden twee onderdelen op de zevenkamp afgewerkt.

Marathon vrouwen
Het deelnemersveld werd al snel in meerdere groepjes uit elkaar gereten, vooral de Keniaanse wereldkampioene Ruth Chepngetich legde er een ongenadig hard tempo op - men lag zelfs een tijdje op wereldrecordkoers. Na ruim achttien kilometer ging het voor Chepngetich echter fout: ze dook het veld naast de weg in voor een sanitaire stop en haar marathon bleek met maag- en darmproblemen voorbij.

Halverwege waren Ababel Yeshaneh en Gotytom Gebreslase uit Ethiopië nog over, samen met de Keniaanse Judith Korir, wiens landgenote Angela Tanui net afgehaakt was. Die sloot weer aan, maar richting de dertig kilometer gingen Korir en Gebreslase er vandoor, terwijl Tanui en Yeshaneh het leken te moeten doen met de strijd om het brons.

Lonah Salpeter uit Israël en de Eritrese Nazret Weldu vonden elkaar ondertussen en liepen in strak tempo langs Tanui en Yeshaneh, die het met fysieke problemen voor gezien hield. Voorin liet Gebrseslase haar concurrente achter en snelde ze naar de wereldtitel in een kampioenschapsrecord van 2:18.11 uur, voor Korir (2:18.20). Salpeter bleek te sterk voor Weldu en pakte in 2:20.18 minuten het brons. Mooie revanche, want Salpeter was vorig jaar in de olympische marathon in medaillepositie, maar moest in de slotfase met plotseling opkomende menstruatiekrampen afhaken en finishte in de achterhoede.

Zevenkamp vrouwen
De strijd om goud ging onverminderd door tussen de Belgische dubbel olympisch kampioene Nafissatou Thiam en de Nederlandse Anouk Vetter. Bij het verspringen noteerde Thiam een keurige 6,49 meter in haar eerste sprong, terwijl Vetter opende met een foutsprong en 6,17 meter. In haar laatste poging kwam er echter een sterk PR van 6,52 meter, waarna Thiam nog naar 6,59 meter sprong. Emma Oosterwegel deed het met 5,95 meter redelijk, maar niet bijzonder goed.

Met het speerwerpen was Vetter bij een sterk onderdeel aangekomen en dat bleek: ze opende met 53,89 meter aardig, maar de 58,29 meter in poging twee hielp haar een flink eind op weg. Thiam moest het doen met 53,01 meter, waardoor ze op de afsluitende 800 meter maandagnacht - 04.00 uur Nederlandse tijd - zo'n anderhalve seconde goed moet maken om Vetter van de wereldtitel te houden, iets wat Thiam normaal gesproken wel zou moeten kunnen. De Amerikaanse Anna Hall is met een normale 800 meter zo goed als zeker van brons, als Thiam en Vetter in de strijd om goud teveel naar elkaar kijken zou er voor Hall nog meer mogelijk kunnen zijn.