Oekra´ens vrachtvliegtuig vol munitie neergestort in Griekenland, 8 doden

Een Oekraïens vrachtvliegtuig met acht mensen aan boord is afgelopen nacht neergestort in Noord-Griekenland.

Volgens de luchtvaartautoriteit was het Meridian Antonov AN-12 vliegtuig op weg van Servië naar een tussenstop in Jordanië toen de bemanning een motorprobleem meldde. Ze kregen toen toestemming om een noodlanding te maken. Kort daarna stortte het vliegtuig neer ten westen van Kavala.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kyiv waren alle slachtoffers Oekraïense onderdanen.

Volgens het Servische ministerie van Defensie vervoerde het vliegtuig elf en een halve ton militair materieel, waaronder mortiergranaten. De koper van de munitie was het Ministerie van Defensie van Bangladesh.

Het vliegtuig stortte neer in een onbewoond gebied nabij de dorpen Paleochori en Antifilippi, op minder dan 40 kilometer van Kalava. In de omgeving zagen en filmden een aantal bewoners de crash van het vliegtuig, dat al in de lucht in brand stond en daardoor duidelijk zichtbaar was aan de nachtelijke hemel.

Een speciale eenheid van het Griekse leger is begonnen met het onderzoeken van de wrakstukken van het vrachtvliegtuig dat zaterdag laat in de nacht bij de noordoost-Griekse stad Kavala neerstortte. Aan boord bevond zich 11,5 ton munitie voor mortiergranaten, zo maakte de Servische minister van Defensie Nebojsa Stefanovic vanochtend in Belgrado bekend.

De Antonov An-12 vertrok vanuit de Servische stad Nis. Volgens Stefanovic Dhaka was de hoofdstad van Bangladesh de bestemming van de lading. Het vliegtuig had alle benodigde transportvergunningen en de munitie is geproduceerd door een Servisch bedrijf. De minister ontkende in de media beweringen dat de Antonov wapens van Servië naar Oekraïne zou vervoeren. Het vliegtuig was van een Oekraïense luchtvaartmaatschappij, verder had Oekraïne geen betrokkenheid bij deze vlucht. Alle acht bemanningsleden kwamen bij het ongeval om het leven.

Het vliegtuig was op weg naar een eerste tankstop in Jordanië toen de piloot motorproblemen boven de noordelijke Egeïsche Zee meldde en verzocht een noodlanding te mogen maken op Kavala. Maar het toestel heeft Kavala niet gehaald en stortte neer in een veld in de buurt van de dorpen Paleochori en Antifilippi.

Na het ongeval werden 'chemische' dampen geconstateerd en deden zich urenlang explosies voor rond het wrak. De brandweer trok zich daarom direct terug en zette de omgeving af. Bewoners werd gevraagd hun huizen niet te verlaten en de ramen gesloten te houden.

Drone-opnames in de ochtend toonden een beeld van de verwoesting - een enorme strook strekte zich uit over de velden, van het toestel zelf was alleen nog puin over. Ondertussen maakten omwonenden zich zorgen over de potentieel giftige lading van de Antonov. De burgemeester van de gemeente Pangeo, Filippos Anastasiadis, sloot in een interview met de staatsomroep ERT uit dat er wapens voor nucleaire en chemische oorlogsvoering aan boord van de Antonov zouden zijn geweest. Evengoed is het leger ter plaatse met een speciale eenheid, waarvan de experts nucleaire, biologische en chemische oorlogsmiddelen en industriële gevaarlijke stoffen kunnen opsporen. Burgemeester Anastasiadis zei dat ze klaar zijn om de dorpen te evacueren als dat nodig is.