Vierdaagse schrapt eerste wandeldag vanwege extreme hitte

De Nijmeegse 4Daagse besluit zondag over mogelijke maatregelen in verband met de verwachte tropische temperaturen. De persconferentie daarover is zondag om 14.00 uur live te volgen bij Omroep Gelderland.

Update 14.12 uur: Zo juist is bekendgemaakt dat de eerste wandeldag van de vierdaagse wordt geschrapt vanwege een code rood wegens extreme hitte, er zal geen vervangende dag zijn waardoor de wandeltocht dit jaar uit 3 dagen zal bestaan. Een tegenvaller voor de diehard wandelaars, maar de hitte zal nog groter zijn dan in 2006 toen er 2 wandelaars door de extreme hitte bezweken.

Het programma van de overige drie dagen blijft ongewijzigd. Het vierdaagsekruisje zal gewoon worden uitgedeeld na drie dagen wandelen.

De organisatie maakt zich zorgen over ziekenhuisopnames door de hitte in de toch al overbelaste ziekenhuizen. 

De marsleiding raadt ten sterkste af om op eigen houtje dinsdag het vierdaagsetraject te gaan wandelen.

qltel heeft voor FOK! de persconferentie bijgewoond.

Persconferentie vierdaagse ivm extreme hitte 2022 (Foto:qltel)
Persconferentie vierdaagse ivm extreme hitte 2022 (Foto:qltel)

Eerdere berichtgeving: Het wandelevenement gaat dinsdag van start voor de eerste etappe. Weerbureau Weerplaza verwacht 's morgens al temperaturen tot 33 graden. Dat is nog heter dan tijdens de oververhitte 4Daagse van 2006, toen er twee wandelaars op de eerste dag overleden.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen legde eventuele maatregelen eerder in handen van de marsleiding. Deze geeft vanmiddag om 14.00 uur een persconferentie, die bij Omroep Gelderland live te volgen is.