VK: minstens duizend meisjes misbruikt met medeweten autoriteiten

Net als in een aantal andere Engelse steden zijn ook in Telford 30 jaar lang meer dan duizend meisjes seksueel misbruikt door bendes van Aziatische komaf. Uit angst om van racisme te worden beschuldigd, hebben de autoriteiten jarenlang niet ingegrepen. Dat staat in een van de week verschenen onderzoeksrapport. Zo meldt de Volkskrant.

Duidelijke bewijzen van seksueel misbruik van kinderen in Telford werden generaties lang genegeerd, waardoor meer dan 1.000 meisjes konden worden misbruikt, zo is uit het onderzoek gebleken. Het onderzoek werd gestart na een publicatie over de misstanden in 'Britain's worst ever child grooming scandal' door de Mirror in 2018.

Tom Crowther QC, die het onderzoek voorzat, zei: "Talloze kinderen zijn seksueel misbruikt en verkracht. Ze werden opzettelijk vernederd en vernederd. Zij werden gedeeld en verhandeld. Ze werden blootgesteld aan geweld en hun families werden bedreigd. Ze leefden in angst en hun levens werden voor altijd veranderd."

De resultaten van het drie jaar durende onderzoek laten zien hoe kwetsbare kinderen het doelwit werden van mannen - vaak plaatselijke taxichauffeurs - die alcohol en sigaretten voor hen kochten alvorens de kinderen wijs te maken dat ze een liefdevolle relatie met elkaar hadden.

Na hen 'gehersenspoeld' te hebben, misbruikten en verkrachtten ze hen, waarbij de kinderen met de dood werden bedreigd als ze dreigden anderen over het misbruik te vertellen.

Het uitblijven van ingrijpen door de autoriteiten moedigde de daders alleen maar aan om door te gaan met het misbruik, zo luidde een van de conclusies uit het rapport.

De politie heeft destijds verzuimd om de betrokken Zuid-Aziatische mannen aan te pakken voor seksueel misbruik van kinderen omdat dit "te politiek incorrect" zou zijn geweest, zo bleek uit het onderzoek.

In sommige gevallen kregen de kinderen zelf de schuld van het misbruik en werden ze ervan beschuldigd de hoer te spelen.

Bewijsmateriaal werd echter herhaaldelijk genegeerd door zowel de politie als de gemeenteraad, volgens Crowther.

"Een straat werd beschouwd als een verboden gebied voor de politie, wat duidelijk een ontstellende tekortkoming is," zei hij, en hij noemde het "een verzaking van de kerntaak van de politie" om weg te blijven uit bepaalde straten. "Diezelfde straat werd eind jaren '90 in de lokale pers genoemd als een straat met een probleem van kinderprostitutie en toch bleef het een no-go area voor politie".

In één geval dat in het rapport wordt behandeld, werd in het begin van de jaren 2000 ongepast gedrag van een Zuid-Aziatische man ten opzichte van een kind besproken op vergaderingen van verschillende instanties, maar er werd geen enkele actie ondernomen, zo blijkt uit bewijsmateriaal dat aan de onderzoekers werd verstrekt.

Een getuige zei dat de politie "bang was om vragen te stellen of om tot actie over te gaan", omdat ze "niet beschuldigd wilden worden van racisme".

Het onderzoek suggereerde dat een raadsbesluit met "rampzalige gevolgen" in 2006 om de handhaving op taxivergunningen op te schorten werd gevoed door "angst voor beschuldigingen van racisme". Dit gebeurde terwijl het toezichthoudend personeel van de raad wist dat taxichauffeurs kinderen gratis taxiritjes aanboden in ruil voor seks.

De politie van West Mercia en de raad van Telford en Wrekin hebben inmiddels hun verontschuldigingen aangeboden voor hun tekortkomingen.

Volgens de politie beschikt het korps nu over teams die zich speciaal bezighouden met het voorkomen en aanpakken van kindermisbruik en uitbuiting van kinderen.

Onderzoeker Crowther maakte duidelijk dat de misstanden in Telford ook elders konden voorkomen.

Bij Operatie Chalice, een diepgaand politieonderzoek, werden in 2012 zeven mannen, voornamelijk van Pakistaanse afkomst, gevangen gezet op beschuldiging van onder meer verkrachting en mensenhandel. Hierbij werden kinderen vanaf 13 jaar overladen met drugs en alcohol en voor seks werden aangeboden aan zogenaamde 'vrienden'. Volgens de politie van West Mercia kunnen er tussen 2007 en 2009 zo'n 200 daders zijn geweest.