Jim Thorpe krijgt na 110 jaar olympische titels terug

De Amerikaanse atleet Jim Thorpe krijgt na 110 jaar de olympische titels terug die hij won 1912. Thorpe won destijds op de Olympische Spelen goud op de vijfkamp en de tienkamp maar deze titels werden hem een half jaar later afgenomen vanwege een korte honkbalcarriére als professional.

Thorpe (1887-1953) kan beschouwd worden als één van de beste en meest veelzijdige sporters ooit. Naast atletiek en honkbal deed hij ook nog aan basketbal en American Football. In 1912 won hij op de Olympische Spelen in Stockholm twee keer goud maar toen duidelijk werd dat hij in de jaren daarvoor een klein geldbedrag had verdiend met honkbal was het IOC onverbiddelijk. Alleen amateurs mochten deelnemen aan de Spelen namelijk.

Niet onwaarschijnlijk is dat racisme omdat Thorpe van inheemse komaf was hier een rol in heeft gespeeld. In 1982 gaf het IOC wel al de medailles terug aan de kinderen van Thorpe maar pas nu is er volledig eerherstel. "Een hoogst uitzonderlijke en unieke situatie", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach. 

De atleten uit Zweden en Noorwegen die in de plaats van Thorpe een gouden medaille hadden gekregen, komen in de uitslagen nu op de tweede plek te staan. Daarover is overleg gevoerd met familieleden van de atleten, de mondiale atletiekbond en nationale olympische comités. De andere atleten die in 1912 zilver en brons wonnen, behouden 'gewoon' hun medailles, schrijft het IOC.