VS wil Saoedi-ArabiŽ hulp bieden bij verdediging tegen Iran

In het licht van de groeiende dreiging van Iran hebben de VS steun toegezegd aan Saoedi-Arabië. Het koninkrijk moet in staat worden gesteld om zijn volk en soevereiniteit te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zei de VS in een verklaring tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Biden aan Jeddah.

De verklaring werd gepubliceerd door het Witte Huis in Washington en het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken na een ontmoeting tussen Biden en de Saoedische koning Salman. Het stelt ook dat de inmenging van de Iraanse regering in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen moet worden gestopt. Bovendien mag Iran geen kernwapens verwerven.

In de verklaring benadrukten de VS en Saoedi-Arabië ook hun steun voor het door de VN bemiddelde staakt-het-vuren in buurland Jemen.

Biden geeft Saoedische kroonprins de schuld van moord op Kashoggi
Gisteren ontmoette Biden in Jeddah de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die de Amerikaanse inlichtingendienst de schuld geeft van de moord op de Saoedische journalist Khashoggi in 2018 in het Saoedische consulaat in Istanbul. Biden zei dat hij de kroonprins ook persoonlijk verantwoordelijk hield, maar Bin Salman had de verantwoordelijkheid ontkend. Biden zei dat hij ook duidelijk maakte dat verder geweld tegen regeringscritici zou resulteren in een reactie van de VS.

In Saoedi-Arabië zijn vijf mensen ter dood veroordeeld in verband met de misdaad. De straffen werden later omgezet in gevangenisstraffen.

Biden in de Samenwerkingsraad van de Golf
Op de laatste dag van zijn reis naar het Midden-Oosten woont Biden een vergadering bij van de Gulf Cooperation Council, waar ook Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten deel van uitmaken. Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris is Biden van plan om ongeveer een miljard dollar steun toe te zeggen voor voedselzekerheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.