Ivana Trump (73) overleden

Ivana en Donald Trump maakten deel uit van de New Yorkse high society van de jaren '80 en '90. Ivana was atlete, model, zakenvrouw en schrijfster Na de scheiding kwam het voormalige model minder vaak in het nieuws dan haar ex-man, met wie ze drie kinderen heeft Donald Jr, Ivanka en Eric. Gisteren heeft haar familie bekend gemaakt dat Ivana op 73-jarige leeftijd is overleden. "Onze moeder was een ongelooflijke vrouw - een kracht in het bedrijfsleven, een atlete van wereldklasse, een stralende schoonheid en een zorgzame moeder en vriendin," zo liet de familie weten. Haar doodsoorzaak is tot nu toe onduidelijk. 

De politie van New York kwam donderdag op een noodoproep af en ontdekte haar levenloze lichaam in haar huis in de buurt van Central Park, meldde Fox News, onder verwijzing naar een woordvoerder van de politie. Ze werd gevonden bij een trap. De New York Times schreef dat de politie aan het onderzoeken was of Ivana Trump van de trap was gevallen. Er is geen bewijs van braak in het huis en het kan een ongeluk zijn geweest, zo schrijft de krant. Verdere onderzoeken zijn nog gaande.

Donald Trump reageerde op het overlijden van zijn ex-vrouw op het Truth Social platform: "Ze was een geweldige, mooie en geweldige vrouw die een geweldig en inspirerend leven leidde." Hun gemeenschappelijke dochter Ivanka plaatste op Twitter een foto waarop zij als kind te zien is met haar moeder. "Ze leefde het leven met volle teugen en miste nooit een kans om te lachen en te dansen," schreef ze. "Ik zal haar voor altijd missen." Op de Amerikaanse televisie was te zien hoe hun gezamenlijke zoon Eric Trump donderdag het huis van zijn moeder verliet en in een auto stapte. "Dit is een zeer trieste dag," zei hij.

Ivana Trump werd beroemd als de eerste echtgenote van de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump. Het voormalige model en de toenmalige vastgoedmagnaat maakten in de jaren tachtig deel uit van de New Yorkse high society, voordat zij in de jaren negentig met veel ophef in het openbaar scheidden en Trump met zijn tweede vrouw Marla Maples trouwde.

Van Praag naar New York
Ivana Marie Zelnícková werd in 1949 geboren in wat nu Tsjechië is. Zij toonde al op jonge leeftijd atletisch talent als skiër en behaalde in Praag haar masterdiploma in sportwetenschappen. In 1972 verliet zij haar vaderland en emigreerde naar Canada, waar een carrière als model begon. In New York ontmoette zij Donald Trump, met wie zij in 1977 trouwde.

Vervolgens kreeg zij vele functies in het bedrijfsconglomeraat van haar echtgenoot en speelde zij een centrale rol in zijn zakelijke transacties. Zij werkte onder meer in de Trump Tower in Manhattan en hield toezicht op de bouw van een Trump-casino in Atlantic City in de staat New Jersey.

Na de scheiding van Trump schreef ze verschillende boeken, waaronder 'The Best is Yet to Come: Coping with Divorce and Enjoying Life Again'. In 2010 keerde ze terug in de schijnwerpers toen ze meedeed aan het Britse tv-programma 'Celebrity Big Brother'. In 2016 heeft Ivana Trump zichzelf als kandidate gepresenteerd om VS-ambassadrice in Praag te worden. "Ik kom daar vandaan, het is mijn taal en iedereen kent me daar," zei ze destijds in een interview. Van deze ambities kwam echter niets terecht. Het Witte Huis heeft uiteindelijk iemand anders voorgedragen voor de post.

Na de nederlaag van Trump bij de presidentsverkiezingen van 2020 heeft Ivana Trump publiekelijk duidelijk gemaakt dat ze haar ex- man weinig kans gaf om de uitslag aan te vechten. "Hij moet accepteren dat hij verloren heeft. Maar hij haat het om een loser te zijn, dat weet ik zeker," vertelde ze People magazine destijds. "Hij houdt niet van verliezen, dus hij zal vechten, vechten en nog eens vechten," voorspelde ze. Op dat moment leek ze zich aan de kwestie te ergeren en zei: "Ik wil gewoon dat het allemaal voorbij is - hoe het ook afloopt. Het kan me echt niet schelen."