EU erkent nieuwe Russische paspoorten van genaturaliseerde Oekra´ners niet

Moskou heeft alle burgers van Oekraïne het versnelde naturalisatieproces aangeboden. "Alle burgers van Oekraïne hebben het recht om het staatsburgerschap van de Russische Federatie aan te vragen via een vereenvoudigde procedure", zei de Russische president Vladimir Poetin in een decreet.

De Europese Unie gaat deze paspoorten niet erkennen waardoor een inreisvnerbod geldt voor Oekraïners met nieuwe Russische paspoorten, zei vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken Josep Borrell. De nieuwe Russische wetgeving, die het proces voor het verkrijgen van het Russische staatsburgerschap voor alle Oekraïners vereenvoudigt, is opnieuw een flagrante schending van de Oekraïense soevereiniteit.

Poetin tekende maandag een decreet dat voorziet in een uitbreiding van een verordening die voorheen alleen gold voor Oost-Oekraïne. Daardoor kunnen mensen in heel Oekraïne in de toekomst via een vereenvoudigde procedure het Russische staatsburgerschap verkrijgen.

De kwestie van Russische paspoorten is zwaar omstreden omdat de Russen hun militaire inzet in Oekraïne rechtvaardigen omdat het zou gaan om de bescherming van de eigen onderdanen.