Verenigde Staten: inflatie 9,1 procent in juni, hoger dan verwacht

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne reiken tot in de VS. Ook daar neemt de prijsdruk voor goederen en diensten toe. De inflatie voor juni is zelfs hoger dan experts hadden verwacht.

De inflatie in de VS blijft stijgen en klimt naar het hoogste niveau sinds november 1981. De inflatie voor goederen en diensten steeg in juni tot 9,1 procent ( mei 8,6 procent), aldus het Labour Department in Washington. Experts hadden slechts 8,8 procent verwacht.

"De totale inflatie heeft een nieuwe inflatiepiek bereikt, ondanks een sterk dempend basiseffect van het voorgaande jaar", zegt Bastian Hepperle van de private bank Hauck Aufhäuser Lampe. "Er staat nog steeds veel te veel druk op de inflatie, dus het risico blijft groot dat dit niet de laatste piek van dit jaar zal zijn. Op een klein lichtpuntje is de kerninflatie voor de derde maand op rij licht gedaald. Op 5 ,9 procent, maar nog steeds veel te hoog, zodat de Amerikaanse Federal Reserve op 27 juli haar beleidsrentebereik opnieuw fors zal verhogen."

Toeleveringsproblemen en gestegen energiekosten, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zorgen voor een sterke prijsdruk in de VS, maar ook in het eurogebied. Als eerste reactie stegen de Amerikaanse dollar en kapitaalmarktrentes in de VS. Dit suggereert dat de financiële markten verdere en aanzienlijke renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve verwachten. Gezien de sterke arbeidsmarkt en de gelijktijdig hoge inflatie heeft de Fed recentelijk de belangrijkste rentetarieven scherper verhoogd dan ooit sinds 1994. Het besloot tot een verhoging van 0,75 procentpunt tot 1,50 tot 1,75 procent. Voor de vergadering van eind juli overwegen de monetaire autoriteiten een verdere verhoging van 0,5 of 0,75 procentpunt.

IMF: VS kunnen recessie waarschijnlijk niet vermijden
Volgens schattingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kunnen de VS een recessie mogelijk niet vermijden. Dit voorkomen wordt volgens het IMF-landenrapport een grote uitdaging. De groeivooruitzichten voor 2022 zijn bijgesteld - van 2,9 naar 2,3 procent. De meest recente economische gegevens wezen op een zwakkere consumptie.

Particuliere consumptie speelt in de VS een grotere rol dan in andere landen zoals Nederland met zijn exportgerichte industrie. Voor 2023 is de IMF-raming voor de groei in de VS verlaagd van 1,7 naar 1,0 procent.