Gasleiding Nord Stream 1 dicht tot 21 juli wegens onderhoud, en daarna?

De gasleiding Nord Stream 1 is stilgelegd voor onderhoud. Dit heeft Nord Stream AG bekendgemaakt. Het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft bevestigd dat er geen gas meer aankomt in Lubmin.

Volgens de werkmaatschappij worden nu onder meer de veiligheidssystemen, de stroomvoorziening en de afsluit- en afsluiters gecontroleerd. Ook worden er software-updates uitgevoerd. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 21 juli.

Gedurende deze tien dagen wordt er geen gas door de pijpleiding geleid, een van de belangrijkste verbindingen voor Russisch aardgas naar Duitsland. Dit betekent dat Russisch gas West-Europa alleen kan bereiken via een pijpleiding door Oekraïne. Het Russische bedrijf Gazprom maakte bekend dat er vandaag zo'n 40 miljoen kubieke meter gas via Oekraïne naar Europa wordt geleid.

Minister van Economische Zaken Habeck vreest dat Rusland de gasleveranties niet zal hervatten na het onderhoud. Dat Duitsland in geval van nood het gasverbruik in het land zou moeten bepalen, noemde Habeck op de radio Deutschlandfunk een "politiek nachtmerriescenario".

In reactie op de sancties en de steun aan Oekraïne na de Russische invasie, heeft Moskou de gasleveringen aan sommige landen al stopgezet. Om voorbereid te zijn op een gastekort, heeft Duitsland de wet op de energiezekerheid al gewijzigd.

De fractieleider van de SPD in de Bondsdag, Mützenich, zei op de radio dat niemand weet wat er gaat gebeuren. Hij waarschuwde ervoor om de kalmte te bewaren. Mützenich benadrukte dat de Duitse regering hulppakketten ten bedrage van 30 miljard euro heeft gelanceerd. Mogelijk beslist de coalitie tot een verdere lastenverlichting.

Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zei dat de regering alles in het werk zou stellen om conflicten in de samenleving te voorkomen in geval van een tekort aan Russisch gas. Energievoorziening mag geen sociale kwestie worden, zei Baerbock na een ontmoeting met haar Japanse ambtgenoot Hayashi in Tokio. Dit, zei zij, was precies het doel van de hybride oorlogsvoering van de Russische president Poetin.

De voorzitter van de Bundesnetzagentur, Müller, benadrukte dat nu reeds alles in het werk moet worden gesteld om het gasverbruik te verminderen. Hij verwierp oproepen om de kerncentrales langer open te houden. Het gaat in de eerste plaats om warmte, en dat is niet waar kerncentrales presteren.

Turbine voor pijpleiding kan naar Duitsland worden gebracht
Het Russische staatsbedrijf Gazprom had de gasleveringen aan Duitsland in juni al beperkt, vanwege technische problemen. Volgens modellen van de Bundesnetzagentur zou een permanente stillegging in de winter in Duitsland tot een gastekort kunnen leiden. De Duitse regering betwistte het argument van Gazprom dat de levering was teruggeschroefd wegens een defecte turbine. De Siemens-turbine kreeg onderhoud in Canada, maar mocht vanwege westerse sancties tegen Rusland niet retour naar Rusland.

In het weekend heeft de Canadese regering een speciale uitvoervergunning voor de turbine afgegeven aan Duitsland. Canada rechtvaardigde de vergunning onder meer met de vrees dat zonder de levering van aardgas de Duitse economie in ernstige moeilijkheden zou komen. Oekraïne protesteerde tegen het besluit en riep de Canadese regering op de uitvoervergunning in te trekken. Rusland, zo zei Oekraïne, kon ook zonder gasturbine leveren aan Duitsland.

Het bedrijf Siemens Energy kondigde aan dat het de turbine zo snel mogelijk zou terugsturen. Een woordvoerder van Siemens zei dat ze op volle kracht werkten aan de nodige vergunningen en lhet transport.

De gasmarkt is iets'rustiger'nu er door Canada is toegezegd dat de gasturbine zal worden geleverd.

Vanmorgen werd bekend dat Gazprom 70% minder gas levert aan Oostenrijk (OVM) dan is besteld. Ook de Italiaanse energieleverancier Eni meldt dat er minder gas uit Rusland het land binnenkwam