Kremlin meldt vernietiging Amerikaanse wapens, Oekra´ne telt burgerdoden

Volgens het ministerie van Defensie in Moskou heeft Rusland opnieuw westerse wapens vernietigd bij massale aanvallen in Oost-Oekraïne. Een hangar met door de VS geleverde M777 houwitsers werd vernietigd in de buurt van de stad Chasiv Yar in de regio Donetsk, zei ministeriewoordvoerder Igor Konashenkov in Moskou. Bij deze aanval werden tal van Oekraïense soldaten gedood. Deze informatie kon niet worden geverifieerd door een onafhankelijke partij.

Er zouden ook tientallen Oekraïense soldaten zijn gedood bij artillerie- en raketaanvallen in de regio Mykolaiv in het zuiden van het land, in de regio Dnipropetrovsk rond de stad Dnipro en andere delen van het land, en militaire technologie en enkele munitievoorraden werden vernietigd, zei Konasjenkov. Hij toonde een video van gevechtsoperaties en landkaarten met de aanwijzingen van de Russische strijdkrachten.

Daarnaast zouden er ook buitenlandse strijders zijn gedood. De luchtmacht schoot twee Oekraïense Sukhoi Su-25 straaljagers neer in de regio Mykolaiv. Bovendien haalde de Russische luchtverdediging binnen 24 uur nog eens 15 gevechtsdrones neer.

Ook deze informatie was niet onafhankelijk verifieerbaar. 

Volgens Oekraïense bronnen zijn door Russische raketaanvallen meer dan 30 mensen bedolven onder een ingestort flatgebouw in de stad Chasiv Yar in de regio Donetsk. Tot nu toe zijn 10 doden geteld. Verschillende gewonden zijn uit het puin gered. Het Russische ministerie van Defensie heeft de beschieting van de stad Chasiv Yar bevestigd.