Britse man vergiftigt zichzelf met vitamine D supplementen

Over de hele wereld nemen mensen voedingssupplementen om vitaler, gezonder en mooier te zijn. Ook een Britse man volgt het advies van een voedingsdeskundige op en betaalt daarvoor een hoge prijs.

Een man moest in het ziekenhuis worden behandeld voor weken van misselijkheid en braken, diarree, buikpijn en krampen in de benen. Zijn huisarts wist niet wat hij moest doen en had hem doorverwezen. De klachten verbeterden ook na enkele weken niet en hij was al meer dan 12 kilo lichaamsgewicht kwijt. Bovendien zei hij dat hij voortdurend dorst had.

Deskundigen waarschuwen tegen voedingssupplementen
De behandelende artsen van het William Harvey Hospital in East Kent, Groot-Brittannië, die over het geval verslag uitbrengen in het medische tijdschrift 'BMJ Case Reports', gingen op zoek naar de oorzaak. Zij vonden significant verhoogde niveaus van calcium en magnesium in het bloed van hun patiënt. Het vitamine D-gehalte was echter bijzonder opvallend; het was ongeveer zeven keer hoger dan normaal. Aan de hand van de laboratoriumwaarden en de symptomen van de man van middelbare leeftijd konden de artsen snel een diagnose stellen: Hypervitaminose D, d.w.z. vergiftiging door inname van te veel vitamine D.

Aanbeveling van een voedingsdeskundige
De patiënt zelf zei dat hij in een radioprogramma over voedingssupplementen had gehoord en vervolgens contact had opgenomen met de voedingsdeskundige die in het programma aan het woord was geweest. Na een bezoek aan de voedingsdeskundige begon de man dagelijks meer dan 20 vrij verkrijgbare supplementen in te nemen, waaronder driemaal daags 50.000 Internationale Eenheden (IE) vitamine D. Hoewel de informatie over maximumdoses van arts tot arts verschilt, is 50.000 IE een veelvoud van wat men normaal zou moeten innemen.

Het lichaam bouwt een depot op in vetweefsel
Omdat vitamine D - net als vitamine A, E en K - wordt opgeslagen in de lever, vetcellen en spierweefsel, verhoogt overdosering het risico op vergiftiging van het lichaam. Een overdosis vitamine D leidt tot een verhoogde opname van calcium uit de darmen, dat door de nieren weer wordt opgenomen en uit de botten wordt opgelost. Dit proces beschadigt de nieren en kan zelfs leiden tot nierfalen. Het verhoogde calciumgehalte in het bloed leidt op zijn beurt tot hoge bloeddruk en vermoeidheid. Maagzweren of hartritmestoornissen kunnen ook het gevolg zijn van een overdosis vitamine D. Er zijn zelfs psychoses waargenomen.

"Overmatige inname van vitamine D leidt tot een verhoogd calciumgehalte in het lichaam (hypercalciëmie), wat acuut kan leiden tot misselijkheid, verlies van eetlust, buikkrampen, braken of, in ernstige gevallen, tot nierbeschadiging, hartritmestoornissen, bewusteloosheid en de dood. Aangezien vitamine D in het lichaam kan worden opgeslagen, is naast een acute overdosis ook een geleidelijke overdosis mogelijk," schrijft het Duitse Robert Koch Instituut. Vergiftiging via de lichaamseigen vitamine D-vorming en natuurlijke voeding is daarentegen niet mogelijk.

De man in Groot-Brittannië werd binnen een maand onwel door de gigantische overdosis vitamine D. Hoewel hij na vier weken stopte met het innemen van alle supplementen vanwege de symptomen, bleef hij zich onwel voelen. Zijn toestand werd zo alarmerend dat hij twee maanden later in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

Verhoogde vitamine D niveaus, zelfs maanden later
De man in het VK werd gedurende acht dagen in het ziekenhuis behandeld met medicijnen. De artsen wilden het calciumgehalte in het bloed van hun patiënt zo snel mogelijk verlagen. Bij het vervolgonderzoek twee maanden later stelden de behandelende artsen vast dat het calciumgehalte in het bloed van de man tot bijna normale waarden was gedaald. De vitamine D-spiegel was ook aanzienlijk verbeterd, maar was nog steeds te hoog, zegt Dr. Alamin Alkundi volgens CNN. De man voelde zich beter, maar was nog steeds niet zo fit als voorheen, legde Alkundi verder uit.

Met hun case report, willen de artsen waarschuwen. "Wereldwijd is er een medisch ongerechtvaardigde trend naar vitamine D en overeenkomstige hypervitaminosen," schrijven zij. Zelfs preparaten die als veilig en ongevaarlijk zijn ingedeeld, kunnen tot een vergiftiging leiden als ze in de verkeerde dosis of in de verkeerde combinatie worden ingenomen.

Overdosis supplementen (Foto:Pixabay)
Overdosis supplementen (Foto:Pixabay)