Ongehoord Nederland wegens schenden journalistieke code 93.000 euro boete

NPO heeft besloten om omroep Ongehoord Nederland (ON) een boete op te leggen voor het schenden van de journalistieke code van de publieke omroep. De boete bedraagt 93.000 euro: 2,5 procent van het jaarbudget van ON. Zo meldt de NOS

De boete is nog redelijk uitgevallen, NPO had tot een boete van 15 procent van het jaarbudget kunnen opleggen watop had kunnen lopen tot maximaal 540.000 euro.

Volgens een onderzoeksrapport zouden de presentatoren van ON niet kritisch genoeg doorvragen en zouden hierdoor in feite als doorgeefluik fungeren. 

Zo kreeg de Vlaamse politicus Filip Dewinter in de talkshow Ongehoord Nieuws vrij baan om de extreemrechtse omvolkingstheorie uit te dragen. Ook ging ON de mist in bij een gesprek over stikstof hierbij werd klakkeloos aangenomen dat de landbouw de sector is waarin de minste stikstof wordt uitgestoten. Het tegenovergestelde is is echter waar.

Als een omroep twee keer een sanctie opgelegd krijgt door de NPO, dan kan de minister de licentie van de omroep worden ingetrokken.