Huizenmarkt kantelt: een huis in Amsterdam verkoopt niet meer zo gemakkelijk

De nieuwe cijfers van Makelaarsvereniging Amsterdam over de huizenmarkt liegen er niet om: dit kwartaal staan er 77 procent meer huizen te koop dan aan het begin van het jaar. Dat betekent dat kopers meer te kiezen hebben en makelaars meer moeite moeten doen om een huis te verkopen. Zo meldt AT5.

Dat er iets gaande is op de Amsterdamse huizenmarkt is volgens de makelaars duidelijk: "Voorheen had ik minstens vijftig aanmeldingen voor bezichtigingen, nu soms maar vier", laat makelaar Djurre Kleibeuker weten. Ook het aantal biedingen loopt van tientallen naar enkelen of zelfs geen: "Het is heel snel gegaan, het is echt een ontwikkeling van de laatste twee maanden."

Dat er ineens meer huizen op de markt verschijnen is te verklaren door de stijgingen van de hypotheekrente: "Mensen willen meer zekerheid en gaan opnieuw kijken wat ze kunnen lenen. Ze kiezen er dan voor om eerst hun eigen huis te verkopen, voordat ze een nieuwe woning kopen."

Volgens Jerry Wijnen, voorzitter van Makelaarsvereniging Amsterdam, heeft het niet alleen met de leencapaciteit van kopers te maken: "Ook met onzekerheid. Mensen vragen zich af of dit wel het goede moment is. Denk aan de oorlog in Oekraïne, de stijgende gasprijzen en de mogelijkheid dat de rentes weer gaan dalen."

Ook verkopers merken dat de vraag is afgenomen. Zo zitten Kjell en Christian in een stroef verkoopproces toen een bieder zich een paar weken geleden terugtrok. "Hij was de tweede bieder bij een ander huis, maar werd na gebeld omdat de eerste bieder de financiering niet rond kon krijgen. Dat was erg zonde, want wij hadden de overige geïnteresseerden al afgebeld", vertelt Kjell.

Sindsdien staat de woning opnieuw op Funda, maar is er overduidelijk minder animo voor. "Een huis als dit, midden in het centrum van Amsterdam, had ik vorig jaar minstens 50 kijkers voor gehad. Nu mochten we blij zijn met negen", vertelt Kleibeuker.

Voor Kjell en Christian zit er een extra spanningselement aan de verkoop van hun huis. Begin dit jaar, op de top van de markt, kochten zij een nieuw huis. "De makelaar zei jullie huis verkoopt zichzelf wel, maar nu met de nieuwe markt wordt het ineens spannend."

Afgelopen week kwamen er twee biedingen binnen, maar met zicht op de nieuwe woning hoopten ze op meer: "We zijn blij dat we überhaupt biedingen binnen hebben maar ik zie het wel in perspectief. Het bod van twee weken geleden was fors hoger dus in die zin is het ook een beetje een teleurstelling", vertelt Kjell.

Mensen die wel kopen merken nog steeds weinig van de kanteling volgens Wijnen: "De prijzen zijn nog steeds goed." Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde vraagprijs van een woning zelfs is gestegen, naar 660.000 euro. "Dit is een stijging van ongeveer 4,5% zowel ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar als het eerste kwartaal van dit jaar. Ook de vraagprijs per m2 is met bijna 3% gestegen."

In bijna alle stadsdelen stegen de prijzen behalve in Centrum en Zuid. Kleibeuker zette het huis van Kjell en Christian, dat midden in het centrum staat, voor meer dan 8.000 euro per vierkante meter in de markt. "Dat is een hoge prijs, maar een jaar geleden ging dit weg voor 10.000. Daar hopen we nog bij in de buurt te komen, maar dat wordt erg moeilijk."

Toch is overbieden nog steeds gebruikelijk in de hoofdstad. "In Amsterdam werd het afgelopen kwartaal gemiddeld 12,8% meer betaald voor een woning dan de vraagprijs. En 87% van het totaal aantal verkochte woningen werd boven de vraagprijs verkocht."

Nu kopers meer te kiezen krijgen, moeten makelaars meer uit de kast halen om een huis te verkopen: "We zijn dan ook verwend geweest de afgelopen jaren, een huis verkocht zich altijd wel, nu gaat het iets moeizamer." Zo zijn makelaars meer bezig met de marketing van een huis, lopen ze mee tijdens de bezichtigingen en bellen ze kijkers na.

Voor Kleibeuker maakt dat het werk niet minder leuk: "Ik vind het leuker nu. Kan meer van toegevoegde waarde zijn." Wat volgens hem het allerbelangrijkste is? "Veel aandacht aan de geïnteresseerde, veel energie in steken. Nabellen is bijvoorbeeld iets dat ik vorig jaar nooit had gedaan."

Ondanks dat het wat stroever gaat voor verkopers, hoeven ze zich nog geen grote zorgen te maken. Er is immers nog steeds een schaarste aan huizen. Zeker in Amsterdam.

"Het is goed om te zien dat er meer aanbod beschikbaar komt op de markt, hier is zoals we weten heel veel behoefte aan. Het absolute aantal woningen dat te koop staat is echter nog steeds erg laag en voldoet niet aan de behoefte die er is", aldus Jerry Wijnen.