Boris Johnson stapt op, blijft aan tot opvolger is gevonden

Boris Johnson zal later vandaag zijn afscheid bekendmaken tijdens een persconferentie. Hij stopt als partijleider van de Conservatieve Partij en stapt vervolgens ook op als premier. De BBC meldt dat hij stopt in het najaar, andere media zoals Sky schrijven dat hij per direct vertrekt. Naar verwachting zal Johnson hierover binnen enkele uren een verklaring afleggen. Zo meldt RTL Nieuws

Update 13.47 uur: Boris Johnson heeft bekend gemaakt op te stappen als premier en partijleider van de conservatieve partij. Hij blijft voorlopig de taken van regeringsleider uitvoeren, totdat er een opvolger bekend is. Volgende week wordt gestart met de zoektocht naar zijn opvolger. 

Johnson geeft toe dat "niemand in de verste verte onmisbaar is", terwijl hij zegt dat hij "bedroefd" is om "de beste baan ter wereld" op te geven. Hij zegt dat hij heeft geprobeerd zijn collega's ervan te overtuigen dat het "bizar" zou zijn om van leider te veranderen. Maar hij is er niet in geslaagd hen te overtuigen, geeft hij toe - ook al heeft de partij een "enorm mandaat" en staat ze "slechts een handvol punten achter in de peilingen".

Hij bedankt zijn vrouw Carrie en zijn gezin, de ambtenaren en zijn medewerkers.

Eerdere berichtgeving: Johnsons positie was al een tijdje onhoudbaar. Zeker na het opstappen van tientallen bewindslieden uit onvrede over zijn beleid en uitspraken.

Meerdere Britse Conservatieven hebben zich vandaag uitgesproken tegen het voorlopig aanblijven tot het najaar van premier Boris Johnson, hij wil echter aanblijven tot een nieuwe partijleider is gekozen voor het Conservatieve partijcongres in oktober. Vooraanstaande Tories laten Britse media weten dat ze vinden dat hij nu moet vertrekken.

De 58-jarige politicus zei gisteren nog dat hij wilde aanblijven. "Het laatste wat dit land nodig heeft, zijn verkiezingen", aldus Johnson. Nu lijkt hij toch te bezwijken onder alle druk.