Eerste 'blijvende' Joint Strike Fighters gearriveerd op vliegbasis Volkel

Vanmiddag was het zo ver. De eerste 4 F-35’s zijn op vliegbasis Volkel geland. De f-35’s worden ingedeeld bij het 313 squadron, dat sinds het begin van dit jaar op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd is geweest om te leren werken met dit geavanceerde gevechtsvliegtuig. 

Op deze manier maakt het 313 squadron een vliegende start en kan er meteen samen met de al aanwezige F-16’s vanaf onze basis getraind worden. De F-16 blijft nog twee jaar vliegen vanaf vliegbasis Volkel totdat de F-35 alle taken heeft overgenomen.

Tegelijkertijd wordt het Air Combat Command (ACC) opgericht. Een commando dat onder eenhoofdige leiding de ‘Airpower’ van vliegbasis Leeuwarden, het Air Operations Centre en vliegbasis Volkel bundelt en waar ook ter wereld kan worden ingezet voor vrede en veiligheid.

Omroep Brabant deed live verslag van de aankomst.

Uiteraard werd er vanmorgen ook geprotesteerd  tegen de komst van de F-35-straaljagers, omdat deze voor veel geluidsoverlast zouden zorgen en slecht voor het klimaat zijn door een hoge CO2 uitstoot. Ook geeft de actiegroep aan te protesteren tegen nieuwe kernbommen die volgens hen dit jaar naar de vliegbasis dreigen te komen en tegen de krijgsmacht in algemene zin.

Het verslag door Omroep Brabant van de aankomst JSF begint om 1.05 minuut: