Russen trekken zich terug van Snake Island uit 'gebaar van goede wil'

Snake Island wordt al maanden zwaarbevochten door Oekraïners en Russen. Nu trekken de Russische troepen zich terug - zogenaamd om de graanexport niet te belemmeren. Kiev juicht en prijst zijn eigen strijdkrachten. Ze hebben "geweldig werk geleverd".

Het Russische leger zegt dat het zich heeft teruggetrokken uit het Oekraïense Snake Island. Het ministerie van Defensie in Moskou maakte bekend dat de soldaten die op het eiland in de Zwarte Zee waren gestationeerd, waren teruggetrokken als een "gebaar van goede wil".

Rusland wil hiermee laten zien dat het de export van graan en landbouwproducten uit Oekraïne niet belemmert, zei de woordvoerder van het ministerie van Defensie Igor Konashenkov in Moskou. Russische troepen zouden hun toegewezen taken op Snake Island hebben voltooid.

In Kyiv juichten mensen de terugtrekking toe: "KABOOM! Geen Russische troepen meer op Snake Island. Onze strijdkrachten hebben geweldig werk geleverd", schreef het hoofd van het Oekraïense presidentiële kantoor, Andriy Yermak, op Twitter.

Het Oekraïense leger had eerder verklaard dat het Snake Island in de Zwarte Zee, dat door Rusland was veroverd, opnieuw had aangevallen. Een korteafstandsluchtverdedigingssysteem van het type Pantsir-S1 werd vernietigd, meldt het South Command op Facebook. De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Aanvallen met gevechtsdrones en vliegtuigen
Na de Russische inval eind februari werd het eiland niet ver van de Donaudelta op de tweede dag van de oorlog veroverd door de Russische marine. Vooral het verzet van de Oekraïners op het eiland, die "Fuck you" riepen naar de Russen, werd bekend. Sindsdien hebben de Oekraïense strijdkrachten herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd met gevechtsdrones en vliegtuigen en de kruiser "Moskva" met raketten tot zinken gebracht.

Het Westen beschuldigt Rusland ervan Oekraïense havens te blokkeren en daarmee de graanexport te belemmeren. In sommige delen van de wereld bestaat daarom het risico dat de hongercrisis verder escaleert, waarbij miljoenen mensen het risico lopen te verhongeren. De Russische oorlog heeft de toch al gespannen situatie nog verergerd, blijkt uit een verklaring van de G7-landen, die begin deze week in Beieren bijeenkwamen. Rusland belemmert de landbouwproductie in Oekraïne, dat een van 's werelds grootste graanexporteurs is. Bevoorradingsketens werden verstoord, wat de prijzen voor voedsel en kunstmest opdreef. Rusland draagt een "enorme verantwoordelijkheid".