Ex-popster R.Kelly veroordeeld tot 30 jaar cel wegens seksueel misbruik

Jarenlang heeft de Amerikaanse zanger R Kelly meisjes en vrouwen misbruikt. Een TV documentaire bracht de waarheid aan het licht. Het eerste proces heeft nu tot een veroordeling geleid. Verdere procedures zijn nog in afwachting.

Voormalig pop superster R Kelly is veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf in een misbruikzaak. Dit werd aangekondigd door rechter Ann Donnelly in een rechtbank in New York. Een jury had de muzikant vorig jaar al schuldig bevonden op alle negen aanklachten - waaronder seksuele uitbuiting van minderjarigen, ontvoering en omkoping - na een proces van verscheidene weken. Kelly, die voor de rechtbank verscheen met een zwarte bril, een zwart Coronamasker en een kaki bovenstuk, heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Voordat rechter Donnelly het vonnis bekendmaakte, vertelden zeven van Kelly's slachtoffers hun verhaal, de een na de ander, sommigen in tranen. Sommige vrouwen keken en spraken hem rechtstreeks aan - maar Kelly staarde ofwel recht voor zich uit, naar de notities die voor hem op tafel lagen, of praatte rustig met zijn advocaten. De slachtoffers vertelden ook dat zij op internet waren aangevallen door fans van de zanger die hen niet geloofden.

Aanklagers hadden de voormalige superster onder meer beschuldigd van seksuele uitbuiting van minderjarigen, ontvoering, dwangarbeid, omkoping en sekshandel tussen 1994 en 2018. Volgens de aanklacht had hij een heel netwerk van helpers opgebouwd om jonge meisjes en vrouwen te rekruteren om zijn seksuele lusten te bevredigen. Hij zou zijn slachtoffers hebben opgesloten en in sommige gevallen bruut hebben mishandeld.

De aanklager eiste meer dan 25 jaar gevangenisstraf en een boete van tussen de 50.000 en 250.000 dollar voor de "I Believe I Can Fly"-zanger, die al sinds de zomer van 2019 in de gevangenis zit. Een dergelijke straf was onder meer passend vanwege de ernst van zijn misdrijven, en bovendien vormde Kelly nog steeds een gevaar, zo werd gezegd. De advocaten van de muzikant vroegen een veel lichtere straf.

De eerste beschuldigingen tegen de muzikant, die in 1967 als Robert Sylvester Kelly in Chicago werd geboren, kwamen zo'n 25 jaar geleden aan het licht. In 2008 stond hij terecht voor het bezit van kinderporno en werd vrijgesproken. De muziekgigant leek onaantastbaar. Met meer dan 50 miljoen verkochte albums, verschillende Grammy's en andere onderscheidingen was hij een van de meest succesvolle muzikanten van het einde van de 20e eeuw.

Maar toen in 2019 de sensationele documentaire "Surviving R. Kelly" de beschuldigingen openbaarde, werd het steeds eenzamer rond de zanger. Sterren distantieerden zich van hem, net als radiostations, streamingdiensten en vervolgens zijn muzieklabel RCA, dat deel uitmaakt van Sony Music.

Met de veroordeling in New York is Kelly's juridische strijd nog niet voorbij: ook in de Amerikaanse staten Illinois en Minnesota zijn aanklachten tegen de muzikant ingediend. Een proces in Chicago gaat half augustus beginnen.