Erdogan ontmoet leiders van Zweden en Finland vóór NAVO-top

De Turkse president Tayyip Erdogan zal dinsdag in de aanloop naar de top in Madrid een gesprek hebben met de leiders van Zweden en Finland en met de NAVO, zei de Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalin zondag.

Finland en Zweden hebben het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd als reactie op de Russische inval in Oekraïne. Maar de aanvragen stuitten op verzet van Turkije, dat woedend is over de steun van Helsinki en Stockholm aan Koerdische militanten en wapenembargo's tegen Ankara.

In een toespraak tot de omroep Haberturk zei Kalin dat hij en vice-minister van Buitenlandse Zaken Sedat Onal maandag in Brussel ook een andere gesprek met Zweedse en Finse delegaties zullen bijwonen.

"Op verzoek van de secretaris-generaal van de NAVO zal er in Madrid een vierzijdige top op het niveau van de leiders plaatsvinden, waaraan onze president zal deelnemen", zei hij.

Kalin zei dat de aanwezigheid van Erdogan bij de besprekingen met Zweden, Finland en de NAVO op dinsdag "niet betekent dat we op ons eerder ingenomen standpunt terugkomen."

Kalin zei dat Turkije en de Noordse landen het grotendeels met elkaar eens waren geworden op een aantal punten en  het goed was al men nog een keer om de tafel ging zitten voor de NAVO-top in Madrid.

"We hebben de onderhandelingen tot een bepaald punt gebracht. Het is voor ons niet mogelijk om hier een stap terug te nemen," zei hij over de besprekingen van maandag.

Eerder deze maand heeft Turkije gezegd dat de voorstellen die het van Zweden en de NAVO heeft ontvangen in antwoord op zijn eerdere schriftelijke eisen aan de twee NAVO-kandidaten had gesteld, bij lange na niet aan zijn verwachtingen voldeden en dat bij eventuele onderhandelingen eerst de Turkse bezwaren besproken moesten worden.