Floriade is financieel drama, gemeentebestuur Almere stapt op

De wethouders van het Almeerse college hebben donderdagavond hun ontslag aangeboden vanwege de financiële situatie van de Floriade. Eerder op donderdag werd bekend gemaakt dat er opnieuw 34 miljoen euro nodig is om de expositie tot het geplande einde open te houden.

Het aantal bezoekers op de Floriade blijft fors achter. Waar Almere ruim twee miljoen betalende bezoekers verwachtte, ziet de organisatie zich genoodzaakt dit naar beneden bij te stellen tot 1,2 miljoen. Sinds de start bezochten inmiddels 232.500 mensen de groene expo, en dat is ongeveer een derde van het verwachte aantal.

Het is de bedoeling dat de Floriade tot 9 oktober openblijft. Het college wil aan die datum vasthouden, om imagoschade voor de stad en de Floriade te voorkomen.

Wie de extra miljoenen zal gaan betalen, is nog niet duidelijk. Het college kijkt hiervoor naar de provincie en het Rijk, maar de Rijksoverheid was eerder terughoudend. De gemeente Almere berekende eerder dat al 41,5 miljoen euro aan de Floriade werd uitgegeven. Dat geld is niet meer terug te verdienen. Ook zijn er tientallen miljoenen aan leningen verstrekt.

Het nu gevallen college van de stad trad in 2020 aan en bestond uit wethouders van VVD, D66, CDA, GroenLinks en ChristenUnie. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar was er nog geen nieuw college gevormd.