Bitcoin daalt tot onder de $18.000

De waarde van de bitcoin is nog steeds aan het kelderen en neemt de andere cybervaluta's mee. Het wordt ook lastig voor de bedrijven die geld verdienen in de crypto-industrie. Het probleem is dat er - in tegenstelling tot banken - geen verplichte inzage in de boeken is.

Cryptocurrency Bitcoin zette zijn recente daling op zaterdag voort en viel ver onder de cruciale $ 20.000. Soms kostte de oudste en bekendste cybervaluta slechts $ 17.649, ongeveer 14 procent minder dan op vrijdag en het laagste in 18 maanden.

In november 2021 was een bitcoin rond de $ 68.000, en de waarde is sinds het begin van het jaar met meer dan 60 procent gedaald. De cryptocurrency Ethereum verloor in de periode 73 procent. Volgens CoinMarketCap.com is de gecombineerde marktwaarde van alle bijna 20.000 cybervaluta's onlangs onder de drempel van één biljoen dollar gedaald.

"De doorbraak van $ 20.000 laat zien dat het vertrouwen in de crypto-industrie is ingestort", zei marktanalist Edward Moya van The Americas OANDA zaterdag. "Er zijn te veel cryptocurrencies en crypto-uitwisselingen die onder enorme financiële druk staan gezien de kosten van lenen", zei hij, verwijzend naar stijgende rentetarieven. Veel kleine beleggers die hun geld in cryptocurrencies hadden geïnvesteerd, zouden nu permanent worden afgeschrikt.

De prijsdaling gaat gepaard met aanzienlijke verliezen op de wereldwijde aandelenmarkten als gevolg van de vrees voor een recessie. Jochen Stanzl, hoofdmarktanalist bij CMC Markets, verwees een paar dagen geleden naar een algemene uitverkoop in de risicomarkten. Als Bitcoin aan het einde van de maand niet terug stijgt tot net onder de $33.000, bestaat het risico van een nieuwe crash naar de $10.000, vanuit technisch oogpunt.

Duizenden ontslagen
Op de markt voor cybervaluta waren beleggers onlangs bezorgd over de moeilijkheden van Celsius Networks, een aanbieder van cryptocurrency-leningen. Celsius had gezegd dat het opnames en overboekingen tussen rekeningen opschortte om de liquiditeit en operaties te kunnen stabiliseren. Het bedrijf leent digitaal geld, verstrekt door cryptovaluta gesteunde leningen en biedt spaarproducten aan klanten die hun cybervaluta bij het bedrijf beleggen. Op zijn website adverteert het bedrijf met een jaarlijks rendement tot wel 17 procent.

De markt vreest dat andere bedrijven in de sector mee in de afgrond worden gezogen. Een probleem is dat bedrijven als Celsius in een grijs gebied opereren, legt Matthew Nyman van advocatenkantoor CMS uit. In tegenstelling tot klassieke banken zijn ze niet onderworpen aan duidelijke regelgeving met bijbehorende openbaarmakingsvereisten. Verschillende bedrijven in de branche hebben aangekondigd dat duizenden werknemers zullen worden ontslagen. Tegen deze achtergrond hebben diverse beleggers onlangs afscheid genomen van aandelen in de cryptocurrency-sector en bedrijven die zich bezighouden met de blockchain-technologie waarop cryptocurrencies zijn gebaseerd.