D66-leider Kaag: 'de groeiende vrouwenhaat neemt middeleeuwse vormen aan'

D66-voorvrouw Sigrid Kaag haalt op het D66 congres fel uit naar de hatelijke bejegening van vrouwen. "Het neemt in mijn ogen bijna middeleeuwse vormen aan." Er is volgens haar ‘een vorm van agressie ontstaan jegens allen die werken voor de publieke zaak’. "Dat accepteer ik niet."

Volgens Kaag neemt ‘de haat nog venijniger, nog intensere vormen aan, als het over vrouwen gaat’. "Het neemt in mijn ogen bijna middeleeuwse vormen aan", volgens Kaag.

Het zorgwekkendste is, dat ‘wat mensen op het internet roeptoeteren uiteindelijk een weg vindt naar de echte wereld’. Toen de Amsterdamse burgemeester Halsema aankondigde dat er géén Ajax-huldiging zou zijn op het Museumplein, ‘regende het online seksuele bedreigingen’, zo omschrijft Kaag. "Honderden mannen stonden voor de woning van Halsema om haar uit te schelden."

Over de haatspraak richting minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal zegt Kaag: "Wij kunnen nooit accepteren dat intimidatie aan de orde van de dag zijn. We moeten met zijn allen deze grens bewaken!" Ook benoemde ze de extreme bedreigingen van viroloog Marion Koopmans waaroor zelfs een publiek optreden op Oeral moest worden afgezegd omdat de veiligheid van de virologe ernstig in het geding was.

"Demonisering en ontmenselijking van de ander hebben gevolgen. Je hoeft geen helderziende te zijn om te vrezen voor de gevolgen. Voor mensen die opeens de daad bij het woord voegen. En dan is het te laat." vervolgde Kaag en verwees hierbij  naar de afspraken in het coalitieakkoord: "Wij keren ons af van retoriek die is gericht op het beschadigen van personen en zullen ons uitspreken tegen kwetsend en dreigend taalgebruik."