'China misbruikt corona-apps om demonstraties tegen te gaan'

Autoriteiten in Centraal-China hebben naar verluidt de algemeen beschikbare Corona-apps gebruikt om protesten de kop in te drukken. De staatsmedia meldden dat veel ontevreden mensen wier bankrekeningen waren bevroren, probeerden naar de hoofdstad van de provincie Henan te reizen om daar te protesteren.

Bij aankomst in de hoofdstad Zhengzhou kleurde de corona-app op hun mobiele telefoons echter plotseling rood, zeiden ze. Internetgebruikers beschuldigden de Chinese autoriteiten hierop van "machtsmisbruik".

Alleen toegang met de juiste kleurcode
Sinds het begin van de pandemie heeft China een strikte "zero covid-strategie" gevolgd. Om toegang te krijgen tot openbare plaatsen en vervoer, moeten mensen in het hele land QR-codes scannen met hun smartphone. Alleen als de app de juiste kleur weergeeft, zal er toegang worden verleend. Mensen met een rode code - omdat ze zelf besmet zijn of contact hebben gehad met iemand die besmet is- mogen zich niet vrij bewegen door het land.

In de provincie Henan hebben verschillende banken medio april de rekeningen van duizenden klanten bevroren. Velen probeerden toen persoonlijk naar hun bank te gaan. Zoals het door China uitgegeven "Global Times" berichtte, veranderden bij een aantal mensen plotseling de rode in groene codes toen zij het gebied weer verlieten.

Harde kritiek in online netwerken
Kritische commentaren stapelden zich op in de Chinese online netwerken. Ook de Global Times veroordeelde de actie. De voormalige redacteur van de krant en bekend commentator Hu Xijin schreef dat dit niet alleen een schending van de sociale moraal was, maar mogelijk ook van de wet. Hij noemde het een "schending van de wetten ter voorkoming van een pandemie" die de steun van de bevolking voor de strijd tegen het virus ondermijnt.

Gezondheidsautoriteiten in Zhengzhou vertelden het persbureau AFP dat de incidenten worden "onderzocht". The Global Times citeerde de Henan autoriteiten die zeiden dat een fout in de database aan de problemen ten grondslag zou kunnen liggen. Dit is niet de eerste keer dat China's Corona-apps onder vuur liggen. Burgerrechtenactivisten beschuldigen de autoriteiten er al lang van dat zij het systeem misbruiken om protesten te voorkomen en vrijheden in te perken.