Nederlander verkiest vakantie met partner boven vakantie met gezin

Zon, zee, weidse uitzichten. Het comfort van een vakantiepark met alles binnen handbereik, of de luxe van een groot zwembad aan de rand van het hotel. Eindelijk rust en tijd om te genieten van elkaar. Als afgelopen periode ons iets heeft geleerd is dat vakantie geen overbodige luxe is. Waar moet dan die fijne vakantie aan voldoen? En wat doen we dan het liefst?

Ondanks de stijgende populariteit van stedentripjes (20%), gaan de meeste mensen het liefst op zomervakantie (44%). Dat blijkt uit onderzoek van Interhome* onder een representatieve groep vakantiegangers, mannen en vrouwen van 18 t/m 70 jaar die affiniteit hebben met reizen. Met de uitkomsten van het onderzoek wil Interhome meer inzicht krijgen in het vakantie- en reisgedrag van de consument. Stedentripjes zijn vooral favoriet onder Nederlandse jongvolwassenen tussen 25 en 34 jaar (27%) en het minst aantrekkelijk onder mensen uit het Oosten des lands (15%).

Vakantiehuisjes populair
Een hotel heeft overall de voorkeur als verblijf, en dan opvallend vaak onder respondenten afkomstig uit de drie grote randsteden van het land: 43% van de Randstedelingen geeft aan het liefst in een hotel te verblijven. Ook vakantiehuisjes op een resort of helemaal vrijstaand in een dorp of stad worden graag geboekt (circa 20%).

Gezin op tweede plaats
Van de vakantiegangers die meededen aan het onderzoek heeft het gros een gezin (32%). Daarom is de uitkomst van de vraag: ‘met wie ga jij het liefst op vakantie?’ op z’n minst verrassend: meer dan 40% geeft aan het liefst alleen met de partner op vakantie te gaan. En in het Zuiden van Nederland is dat zelfs 54%. Op de tweede plaats volgt het gezin, met iets meer dan 30%. Het minst aantrekkelijk was op stap met de schoonfamilie, een schamele 1% gaf hieraan de voorkeur.

Online reviews populair onder jongeren
Voor velen ligt de voorpret van de vakantie in het boeken van de accommodatie. We houden van veel keuze, daarom oriënteren en boeken we het liefst via overkoepelende sites met een ruim aanbod (38%). Maar ook boeken op de site van de accommodatie zelf gebeurt vaak, bij respondenten uit de randgemeenten is dit maar liefst 56%. Iets meer dan de helft van de Nederlandse jongeren tussen 18 en 24 jaar laat zich eerder leiden door online reviews of social media-berichten bij het boeken van een accommodatie.

Rolbevestigend: vrouwen ruimen op
En als je dan eindelijk op jouw paradijselijk plekje bent aangekomen, wat doe je dan? De meesten pakken gelijk hun koffer uit en richten de kamer of het huis in (54%). Vrouwen zijn eerder geneigd van hun vakantiestek een ‘thuis’ te maken dan mannen. Het scheelt dan wel als alles schoon en fris is; hygiëne wordt namelijk door 50% van de Nederlandse ondervraagden als een belangrijk pluspunt gezien van een accommodatie. Bijna 20% van de respondenten uit de drie grote gemeenten trekt direct de zwembroek aan voor een plons in het zwembad. Hoewel het merendeel alles uitpakt, leeft toch nog zo’n 44% gedurende de vakantie vanuit de koffer. Vooral jongeren zijn hier erg bedreven in.

Ontspanning soms een opgave
Volledig ontspannen zijn op je vakantie, dat is helaas niet iedereen gegund. Bijna 20% van de mensen heeft minstens een paar dagen nodig om in relax-stand te komen. Een kwart komt direct tot rust wanneer ze op bestemming zijn aangekomen. Respondenten uit de randgemeenten scoren met 61% het best op ontspanning. Bij 5% lukt het helemaal niet te ontspannen tijdens de vakantie. Bij Nederlandse jongvolwassenen is dat zelfs 10%.

Mannen liever naar de sauna
Maar wat dóen we nu eigenlijk het liefst op vakantie? We vinden het hoe dan ook belangrijk dat er om en nabij de accommodatie iets te doen is. De top drie activiteiten ziet er als volgt uit: stipt op één, met ruim 70%, staat uiteten gaan. Daarna volgt wandelen (45%), en ‘pas’ op de derde plaats komt naar het strand gaan (41%). In het Oosten van het land gaat bijna 80% het liefst naar het restaurant. Tot slot een opvallende uitkomst: niet vrouwen, maar mannen laten zich op vakantie graag trakteren op een dagje wellness.

Op vakantie met je partner (Foto:Pixabay)
Op vakantie met je partner (Foto:Pixabay)