Oekra´ne: tot nu toe zijn er 12.000 burgers gedood in oorlog

Volgens Oekraïense bronnen zijn er meer dan 12.000 burgers omgekomen in de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. De meeste slachtoffers zijn omgekomen door explosies, zei de Oekraïense politiechef Ihor Klymenko in een interview met het bureau Interfax-Oekraïne.

75 procent van de doden zijn mannen, twee procent zijn kinderen en de rest zijn vrouwen. "Dit zijn burgers, deze mensen hadden geen connectie met het leger of de wetshandhavingsinstanties", benadrukte Klymenko.

1200 slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. Alleen al in het gebied rond de hoofdstad Kyiv zijn meer dan 1500 doden gevonden na de terugtrekking van Russische troepen eind maart.

De vondsten van massagraven en mensen die geboeid zijn doodgeschoten, vooral in de buitenwijk Bucha bij Kyiv, hebben wereldwijd enorm veel ophef veroorzaakt.

De Verenigde Naties hebben tot nu toe slechts 4.300 burgerdoden geregistreerd, maar geven aan meer doden te verwachten onder het puin in de diverse dorpen en steden. Rusland viel Oekraïne op 24 februari binnen.