Kyiv: honderden tanks en kanonnen nodig om de oorlog te winnen

Oekraïne heeft duidelijk gemaakt  welke wapenleveringen, er nog nodig zijn om de oorlog tegen Rusland te winnen. "1000 houwitsers met een kaliber van 155 mm, 300 meervoudige raketlanceersystemen, 500 tanks, 2000 gepantserde voertuigen, 1000 drones", schreef presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak op Twitter.

Kyiv verwacht een beslissing hierover van de vergadering van de NAVO-ministers van Defensie aanstaande woensdag in Brussel. Oekraïne verdedigt zich sinds eind februari tegen een Russische invasie.

Volgens informatie uit Kyiv maakt een tekort aan zware wapens en munitie de situatie op het ruim 2.400 kilometer lange front steeds moeilijker.

Ondanks de moeilijke situatie in het oosten, blijft Oekraïne een nederlaag van Rusland als duidelijk doel definiëren. "We zullen vechten tot Rusland verliest", zei de Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak in een interview met de Wit-Russische online krant Zerkalo.

Het minimumdoel dat door president Volodymyr Zelenskyy is geformuleerd, is nog steeds een terugtrekking van Russische troepen naar de linies van 23 februari - een dag voor het begin van de oorlog. "Het maximale doel: territoriale integriteit binnen de internationaal erkende grenzen van Oekraïne, nederlaag van Rusland en zijn annexaties", zei Podolyak.

Anders zal Rusland voortdurend proberen de oorlog met nieuwe intensiteit te hervatten, zei hij. "De oorlog zal zo lang duren als Oekraïne nodig heeft om te laten zien dat Rusland zich van ons grondgebied moet terugtrekken."