Idaho: politie arresteert 31 leden 'Patriot Front' die wilden rellen op Pride-festival

De politie in de Amerikaanse staat Idaho heeft 31 leden van een blanke supremacistische groep gearresteerd en beschuldigd van samenzwering om rellen te plegen tijdens een gay pride-evenement.

De politie zegt getipt te zijn door een lokale inwoner van de stad Coeur d'Alene, die de mannen met maskers en schilden in een vrachtwagen had zien stappen.

Het voertuig kon snel worden aangehouden en de leden van de Patriot Front-groep werden gearresteerd. "Ze kwamen om in het centrum van de stad rellen", zei politiechef Lee White van Coeur d'Alene. Hij voegde eraan toe dat de mannen kaki-broeken en bivakmutsen droegen enonder meer schilden, scheenbeschermers en een rookgranaat bij zich hadden.

De vrachtwagen werd tegengehouden in de buurt van waar de North Idaho Pride Alliance het Coeur d'Alene Pride in the Park-evenement hield.

Op sociale media zijn foto's en video's opgedoken waarop te zien is hoe de beschuldigden met maskers op het gras knielen met hun handen op hun rug gebonden.

De politie onthulde dat ze waren gewaarschuwd door de lokale bewoner, die hen belde om te zeggen dat het "er uitzag als een klein legertje" dat een vrachtwagen aan het laden waren.

De gearresteerde leden van Patriot Front komen uit 11 verschillende Amerikaanse staten, en slechts één van hen komt uit Idaho, aldus de politie.

Patriot Front werd in 2017 opgericht na de dodelijke Unite the Right-rally in Charlottesville, Virginia. Het manifest van de groep roept op tot de vorming van een blanke etnostaat in de VS, volgens het Southern Poverty Law Center, dat haatgroepen volgt. "Patriot Front richt zich op theatrale retoriek en activisme die gemakkelijk kunnen worden verspreid als propaganda voor zijn afdelingen in het hele land", zei de SPLC over de groep.

De antiracismeorganisatie ADL zegt dat Patriot Front tot het alt-rechtse segment van blanke supremacisten behoort, maar beweert "patriottisch" te zijn. Het heeft opgeroepen tot "Amerikaans fascisme" en beschrijft het als een "terugkeer naar de tradities en deugden van onze voorouders", zegt ADL.

Het manifest van de groep beweert dat niet-blanken geen "Amerikanen" zijn en de symbolen omvatten de fasces - een Romeinse bundel stokken die autoriteit vertegenwoordigen en vorige eeuw werd gebruikt door Mussolini's Italiaanse fascisten, zegt ADL.