Frankrijk klaar voor missie Zwarte Zee om graanexport Odessa mogelijk te maken

Frankrijk is bereid deel te nemen aan een 'operatie' om de blokkade van de haven van Odessa (Zuid-Oekraïne) op te heffen en het zo mogelijk te maken om het Oekraïense graan te exporteren naar landen in nood, zo werd vrijdag bekend.

"We staan ter beschikking van de partijen zodat er een operatie mogelijk wordt die de toegang tot de haven van Odessa in alle veiligheid mogelijk maakt, dat wil zeggen om boten door te kunnen laten zonder gevaar voor mijnen", zei een presidentieel adviseur.

Deze verklaringen komen op het moment dat Macron de Senegalese president Macky Sall, de huidige voorzitter van de Afrikaanse Unie, ontving. Macky Sall had donderdag opgeroepen tot het 'ruimen' van de haven in Odessa en gaf hierbij aan dat hij van Vladimir Poetin de garantie had gekregen dat de Russen geen misbruik van de situatie zouden maken en Odessa aan te vallen, zoals de Oekraïners vrezen.

President Macron had eerder aangegeven dat hij volgende week de buurlanden van Oekraïne, Roemenië en Moldavië, zou bezoeken. Er is echter nog geen afspraak gemaakt voor een bezoek aan Kyiv.