Separatisten veroordelen twee Britse en een Marokkaanse 'huurlingen' ter dood

Het Hooggerechtshof van de separatistische Volksrepubliek Donetsk (DPR) heeft drie buitenlandse strijders in de gelederen van de Oekraïense strijdkrachten als huurlingen ter dood veroordeeld. De verdachten zijn twee Britten en een Marokkaan. Tegen het vonnis kan beroep worden aangetekend. Het is het eerste doodvonnis van een van de strijdende partijen.

Volgens het Russische persbureau TASS zal de doodstraf worden opgelegd voor 'alle misdaden tezamen'. Het proces tegen de drie mannen begon woensdag, grotendeels gesloten voor het publiek. Ze worden beschuldigd van gewelddadige machtsovername.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten 'hun schuld toegegeven'. Een van de mannen gaf ook toe te zijn getraind in terroristische aanslagen.

De twee Britten werden half april gevangengenomen door pro-Russische troepen in de zuidoostelijke Oekraïense havenstad Mariupol. Volgens berichten in de media hadden beiden voor de oorlog in Oekraïne gewoond en waren daar ook getrouwd. Na de Russische invasie vochten ze aan de zijde van het Oekraïense leger.

De Russische leiding heeft in het verleden herhaaldelijk verklaard dat zij buitenlanders over het algemeen als huurlingen beschouwt. De woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie dreigde onlangs dat ze niet als strijders zouden worden beschouwd en niet onderworpen zouden zijn aan internationale wetten ter bescherming van krijgsgevangenen.

In Rusland zelf is de doodstraf opgeschort, maar dit moratorium geldt niet in de separatistische republieken. Volgens berichten in de media zouden de veroordeelden kunnen worden doodgeschoten. Als een gratieverzoek aan de leiding van de separatistische republiek slaagt, kan de doodstraf worden omgezet in levenslange gevangenisstraf of 25 jaar in een strafkolonie.