Boris Johnson overleeft motie van wantrouwen

De Britse premier heeft al verschillende schandalen overleefd, maar nu komt zelfs zijn eigen partij in opstand: vanavond moet Johnson een stemming over een motie van wantrouwen aanschouwen. De aanleiding hiervan is de zogenaamde 'Partygate'-affaire.

Update 22.10 uur: Boris Johnson overleeft motie van wantrouwen: 211 partijgenoten in het Lagerhuis steunden hem, 148 vonden dat Johnson het veld moest ruimen. Dat betekent dat 59 procent van zijn fractiegenoten achter hem staat. 

De uitkomst betekent dat Johnson aan mag blijven als partijleider van de Conservatieven, en als gevolg daarvan ook als premier. Johnson zelf sprak van een "overtuigend resultaat". Hij zei te hopen dat de partij hiermee de ophef rond partygate achter zich kan laten.

Eerdere berichtgeving: De Britse premier Boris Johnson, die zwaar onder vuur is komen te liggen in de 'Partygate'-affaire, moet vanavond een motie van wantrouwen van zijn Conservatieve Partij tegemoet zien. Het hoofd van de verantwoordelijke partijcommissie, Graham Brady, heeft in Londen aangekondigd dat het vereiste aantal moties - ten minste 54 - van Tory-parlementsleden is ontvangen.

De stemming vindt plaats tussen 19.00 en 21.00 uur onze tijd. Als Johnson verliest, zal hij moeten aftreden als premier en partijleider. Mocht de motie van wantrouwen daarentegen mislukken, dan zal hij voor een jaar gevrijwaard zijn van een nieuwe motie van wantrouwen.

"Kans om een grens te trekken"
Het feit dat de motie van wantrouwen is ingediend, is op zich al een zware klap voor de premier. In een eerste reactie verwelkomde een woordvoerder van Downing Street de stemming echter als een kans om "een grens aan te geven en vooruit te kijken".

Johnson verwelkomde de kans om zijn zaak voor parlementsleden te bepleiten, volgens de woordvoerder. "Hij zal hen eraan herinneren dat wanneer zij verenigd zijn en zich concentreren op de zaken die er voor de kiezers toe doen, er geen superieure politieke kracht is."

Onderzoeksrapport geeft forse kritiek op Johnson
Na een periode van kalmte groeide de boosheid op Johnson over het 'Partygate'-schandaal na de publicatie van een onderzoeksrapport. Hij was al beboet voor zijn deelname aan een van de festiviteiten tijdens een coronalockdown.

Daarmee is hij de eerste zittende Britse premier die de wet heeft overtreden. Het onderzoeksrapport beschuldigt hem en anderen van falend leiderschap en ernstig wangedrag bij het naleven van de coronamaatregelen.

Hoge drempel om hem weg te stemmen
De 57-jarige Johnson heeft verschillende keren excuses aangeboden in het Lagerhuis in Londen. Hij weigert echter op te stappen. Om  hem uit zijn ambt te stemmen, moeten ten minste 180 parlementsleden tegen hem stemmen bij de motie van wantrouwen. Dit wordt als een hoge drempel beschouwd, omdat ongeveer 150 Tory-parlementsleden een gedeeltelijk betaalde overheidsbaan hebben, die zij zouden kunnen verliezen als Johnson moet opstappen.

Bovendien wijzen deskundigen erop dat er momenteel geen echt alternatief is voor de premier, die ook wordt beschouwd als de belangrijkste campagnevoerder van de Conservatieve Partij.

"Zeer goede alternatieven voor de minister-president"
Mocht Johnson alsnog worden afgezet, dan moeten er verkiezingen worden gehouden voor een nieuwe leider van de Conservatieve Partij. Verscheidene bekende ministers van de regering zullen zich naar verwachting hiervoor kandidaat stellen. Johnson criticus Roger Gale van de partij zei "we hebben een aantal zeer goede alternatieven voor de minister-president, dus we hebben geen tekort aan keuzes. Ik denk dat elk van die mensen een betere premier zou zijn dan degene die we nu hebben," tegen de BBC.

Uur van de waarheid voor Johnson (Foto:Pixabay)
Uur van de waarheid voor Johnson (Foto:Pixabay)