Quartararo domineert Catalaanse GP, Espargaro geeft podium op bizarre wijze weg

De Grand Prix van Catalonië in de MotoGP heeft zondag wat de overwinning betreft niet heel veel spanning opgeleverd. Achter hem gebeurde wel het nodige, waaronder iemand die dacht dat het podium binnen was...één ronde voor het einde.

Aleix Espargaro had op de Aprilia een mooie poleposition gepakt, voor de Ducati van Francesco Bagnaia en Fabio Quartararo op zijn Yamaha. Op rij twee stonden de Ducati's van Johann Zarco, Fabio Di Giannantonio en Jorge Martin, voor Alex Rins (Suzuki), de verrassende Maverick Viñales (Aprilia) en Luca Marini (Ducati).

Bij de start ging het in bocht één al fout: Takaaki Nakagami ging er veel te enthousiast in en tikte zowel Rins als Bagnaia - en zichzelf - onderuit. Quartararo nam de leiding, voor Aleix Espargaro, teamgenoten Martin en Zarco, Pol Espargaro en de van plek zeventien gekomen Suzuki-coureur Joan Mir.

In de volgende ronden schoven de dit seizoen zo lekker rijdende jongelingen Marco Bezzecchi, Enea Bastianini en Fabio Di Giannantonio onderuit, vooral voor Bastianini leek hij daarmee voorzichtig af te haken in de strijd om de wereldtitel. Quartararo breidde zijn voorsprong ondertussen fors uit, Espargaro ging weer voorbij Martin naar plek twee.

De overwinning van Quartararo kwam geen moment in gevaar, hij won na een zeer dominant optreden. Ondertussen kwam Espargaro over de streep om plek twee te vieren...tot hij door had dat het de laatste ronde nog helemaal niet was. Hij was al teruggevallen en werd vijfde, terwijl plek twee voor Martin was, vóór Zarco, Mir, Aleix Espargaro, Marini en Viñales.