Kyiv denkt dat de oorlog over twee tot zes maanden zal eindigen

De Oekraïense presidentiële regering voorspelt dat de Russische agressieoorlog nog tot zes maanden kan duren. "Het kan nog twee tot zes maanden duren", zei de Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak in een interview met de Russische online portal Medusa, verwijzend naar de mogelijke duur van de oorlog.

Uiteindelijk hangt het ervan af hoe de stemming in de samenlevingen van Europa, Oekraïne en Rusland verandert. Er zullen pas onderhandelingen plaatsvinden als de situatie op het slagveld verandert en Rusland niet langer het gevoel heeft dat het de voorwaarden kan dicteren, zei Podolyak.

Hij waarschuwde nogmaals voor territoriale concessies aan Rusland. Dat zal de oorlog niet beëindigen. "Omdat het van fundamenteel belang is voor de Russische Federatie - en de heer Poetin heeft dit gezegd - dat het bestaan van een Oekraïense staat schadelijk is."

De Russische opmars is dan ook minder gericht op het veroveren van bepaalde gebieden en meer op het vernietigen van Oekraïne zelf. Podolyak schatte de Russische verliezen op in totaal 80.000 mensen. Dit zijn de doden en gewonden in het reguliere leger, de separatisten en de huurlingengroep 'Wagner'. Hij gaf echter toe dat na een catastrofale beginfase van de oorlog voor Moskou met tot 1.000 oorlogsslachtoffers per dag, de huidige verliezen van Russische en Oekraïense troepen 'vergelijkbaar' zijn. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy schatte onlangs zijn eigen verliezen in de oorlog op 100 doden en 500 gewonden per dag.