Paul van Ass na WK bondscoach van hockeydames

Paul van Ass is vanaf 1 september de nieuwe bondscoach van de Oranje Dames. De Hagenaar (61), die eerder bondscoach van de Oranje Heren was, is door de KNHB aangesteld tot en met de Olympisch Spelen van 2024 in Parijs. Van Ass combineert zijn functie tot de winterstop met zijn huidige baan als coach van de heren van hoofdklasser HGC. De staf van Oranje moet verder nog worden ingevuld.

Van Ass volgt interim-bondscoach Jamilon Mülders op, die tot en met het WK (1 tot 17 juli in Nederland en Spanje) de scepter zwaait over de regerend olympisch – en wereldkampioen. Mülders was tot februari van dit jaar assistent van bondscoach Alyson Annan. De Duitser werd bereid gevonden om tijdelijk het bondscoachschap op zich te nemen, nadat Annan sneuvelde in de affaire over een onveilig prestatieklimaat bij de Oranje Dames.

De KNHB had in eerste instantie onder andere Rick Mathijssen op het oog als nieuwe bondscoach van de Oranje, maar die koos uiteindelijk voor een langer verblijf bij zijn huidige club Bloemendaal. In de nasleep van die affaire stapte technisch directeur Jeroen Bijl op bij de hockeybond. De zoektocht naar een nieuwe coach werd geleid door scheidend KNHB-voorzitter Erik Cornelissen en Renske van Geel, bestuurslid Tophockey Dames van de hockeybond.

Verheugd
Van Geel is verheugd over de aanstelling van Van Ass. "De afgelopen maanden is op basis van input van onder andere de speelsters een functieprofiel opgesteld, waarna we meerdere kandidaten hebben gesproken. Met Paul van Ass waren we er snel uit, ook omdat zijn persoonlijkheid en ervaring aansluit op een aantal belangrijke profielkenmerken. Zo beschikt Paul over zowel nationale als internationale ervaring en kent hij de Hoofdklasse-dynamiek. In zijn eerdere periode als bondscoach van de mannen heeft hij al een traject afgelegd op weg naar de Olympische Spelen in Londen."

Van Geel vervolgt: "Paul heeft een sterke persoonlijkheid en is tegelijkertijd zeer benaderbaar voor de sporters waarmee hij werkt. Hij heeft de afgelopen twintig jaar weliswaar vooral mannenteams gecoacht, maar kan daardoor met een open en frisse blik in september binnen het dameshockey aan de slag. Zoals bekend hebben alle betrokkenen bij het Nederlands Elftal een roerige tijd achter de rug. We verwachten dat Paul met zijn ervaring en persoonlijkheid toe kan werken naar een optimaal prestatieklimaat waarbinnen iedereen zich prettig voelt."

‘Enorme eer’
De KNHB heeft in Van Ass een zeer ervaren coach gevonden, die bekend staat om zijn communicatieve vaardigheden en aanvallende stijl van hockeyen. Hij werd in 2010 bondscoach van de Oranje Heren, waarmee hij op de Spelen 2012 in Londen de zilveren medaille haalde. Van Ass won in 2014 de Hockey World League en behaalde zilver op het WK 2014 in Den Haag. Na dat toernooi werd zijn contract niet verlengd door de KNHB. De coach keerde in 2018 terug bij ‘zijn’ HGC, waarbij hij ook werd herenigd met zijn zoon Seve. Door de nieuwe impuls behaalde de Haagse formatie sindsdien tweemaal de play-offs.

Dat Van Ass HGC achter zich moet laten, kost de coach wel enige moeite, licht hij toe: "Eerlijk is eerlijk, toen de KNHB mij vroeg voor deze functie moest ik er wel even over nadenken. Bij Heren 1 van HGC heb ik het namelijk erg naar mijn zin. Maar het is een enorme eer als je wordt gevraagd je land te vertegenwoordigen, ook als bondscoach. Met het Nederlands Elftal werken, een team dat succes na succes heeft behaald en zich momenteel in een moeilijkere fase bevindt, vind ik een grote uitdaging."

Beperkte ervaring dames
Van Ass erkent dat hij de speelsters van Oranje nog niet persoonlijk kent. "Ik heb beperkte ervaring met het coachen van damesteams. Maar uiteindelijk gaat het om het begeleiden van topsporters in de sport waarin ik al jaren actief ben. Met mijn ervaring wil ik graag bijdragen aan het proces dat dit team doormaakt. En natuurlijk wil ik met hen de nummer één van de wereld blijven."

Van Ass kijkt met plezier uit op de voorbereiding naar de Spelen van Parijs: "Dat we met elkaar het vizier op het grootste sportevenement ter wereld kunnen richten, is bijzonder. Ik kijk er dan ook naar uit om aan de slag te gaan, maar zal pas in september beginnen. Ik volg het team de komende maanden op afstand op weg naar en tijdens het WK."

HGC
De wegen van vader en zoon Van Ass scheiden zich vanaf de winterstop. Vanaf dat moment gaat de coach Van Ass zich fulltime richten op het Oranje Dames en moet HGC het zonder zijn succescoach stellen. Dat is wel even slikken voor de Haage club.

Mark van Loon, bestuurslid Tophockey HGC: ‘Paul heeft Heren 1 van HGC de afgelopen vier seizoenen teruggebracht naar de top van de Hoofdklasse. Zijn vertrek is een enorm verlies voor ons, maar wij hebben begrip voor de belangen van het nationale dameshockeyteam en de bereidheid van Paul om daar een belangrijke rol te vervullen. Hoewel Paul per september aan zijn taak als coach van de Oranje Dames begint, zal hij gedurende de eerste helft van het seizoen aanblijven als coach van HGC om zo zijn opvolger optimaal in te werken.’