Hoofd IEA waarschuwt voor mogelijke brandstoftekorten in Europa

Het hoofd van het Internationaal Energieagentschap (IEA), Fatih Birol, waarschuwt voor een mogelijk brandstoftekort in Europa, gezien de krappe markten voor ruwe olie. "Het kan krap worden op de oliemarkten komende zomer," vertelde Birol aan Der Spiegel. "Wanneer in Europa en de VS de grote vakantieperiode begint, zal de vraag naar brandstof toenemen. Dan kunnen er tekorten ontstaan: bijvoorbeeld aan diesel, benzine of paraffine, vooral in Europa."

De Europese landen zijn "niet alleen afhankelijk van de aanvoer van ruwe olie van buitenaf, maar ook van de invoer van olieproducten", vervolgde Birol. "En dat is waar sommige exporterende landen zoals China nu de eerste exportverboden opleggen; zij willen hun eigen consumenten beschermen."

Om brandstof te besparen, pleit Birol ook voor meer maatregelen. "Er zou zou nu een snelheidslimiet moeten worden ingevoerd, in ieder geval voor de duur van de oorlog in Oekraïne," zei Birol. "Dat zal geen grote verandering betekenen voor het dagelijks leven van de mensen. We zitten in oorlogstijd, in een energiecrisis, en we kunnen ons maar beter voorbereiden op nog moeilijkere tijden. En een paar kilometer per uur langzamer gaan, dat is maar een klein compromis vergeleken met het lijden van de mensen in Oekraïne."