NASCAR: Knotsgekke Coca-Cola 600 na zware crashes en vijf uur racen beslist

Na de Grand Prix van Monaco in de Formule 1 en de Indianapolis 500 is het in de racewereld gelijk tijd voor NASCAR. Op de Charlotte Motor Speedway staat dan namelijk de Coca-Cola 600 gepland en met meer dan vijf uur werd dat zondagavond een bijzonder lange zit.

We begonnen met Denny Hamlin en Kurt Busch voorop, gevolgd door Christopher Bell en Kyle Busch. Het duurde niet heel lang: Ryan Preece spinde, Noah Gragson ging mee en Chris Buescher reed er tegenaan - toevallig genoeg auto's nummer 15, 16 én 17.

Na de caution liet de volgende niet lang op zich wachten: Josh Bilicki ging de muur in. Nog eens een paar ronden na het volgende groen duelleerden Kyle Busch en Daniel Suarez om de leiding, tot Busch 'm kwijt raakte en spinde - hij hield zijn auto wel uit de muur.

Ook het volgende stukje onder groen duurde weer niet lang: Corey LaJoie spinde de muur in. Vervolgens konden we wel gewoon door, tot Chase Elliott de stagewinst binnen sleepte, voor Tyler Reddick. Met Elliott, Bell en Ross Chastain voorop begon stage twee, nog bijna driehonderd ronden te gaan.

Bubba Wallace zat er lekker bij, maar dat duurde niet lang: hij spinde vanaf plek vier, hoewel hij in elk geval nog wel vrijwel perfect naar zijn pitbox gleed. Elliott pakte na de herstart de leiding, maar wederom duurde het niet lang: Austin Cindric spinde en ging hard de muur in.

Ook daarna herhaalde het zich: Elliott op kop en in no-time weer een caution, dit keer door een spin van Kyle Larson. Vervolgens waren het Chastain en Suarez die voorop reden, met Elliott op plek drie...tot ook hij in de rondte ging na een tikje tegen de muur en de daarbij opgelopen lekke band.

Met Chastain en Suarez werd het groen weer gezwaaid, welgeteld twaalf seconden later ging het opnieuw fout: Ryan Blaney ging voorin het veld in de rondte, wat een flinke kettingreactie veroorzaakte. Brad Keselowski en Kurt Busch konden inpakken, Harrison Burton en een berg anderen werden ook geraakt - de nog niet heel hoog opgelopen snelheid beperkte de schade nog een beetje.

Stage twee werd afgemaakt met Suarez op kop; hij pakte de stagewinst, voor Chastain en Erik Jones, en na dik 2,5 uur waren we eindelijk halverwege. Na de pitstops konden we weer door, met Joey Logano, Martin Truex, Bell, Kyle Busch en Suarez in de voorste gelederen en nog zo'n 190 ronden op de teller.

Het ging even redelijk lekker, tot Noah Gragson met een klapband spinde: weer een caution. Met Chastain en nu ook Chase Briscoe voorop konden we dan weer door, nog ruim 160 ronden te gaan. De stage werd relatief rustig uitgereden, met winst voor Chastain, voor Briscoe en de weer voorin teruggekeerde Larson.

Het vierde en laatste stuk van honderd ronden kon beginnen met Reddick, Chastain, Cole Custer en Larson voorop. Reddick hield het even vol, tot hij vibraties begon te voelen, gepasseerd werd door Chastain en vervolgens een klapband kreeg: caution, hij kon net niet op tijd de pitstraat bereiken om dat te voorkomen.

Met Chastain, Larson, Custer en Briscoe voorop en 55 ronden op de teller mocht men weer los. Ook nu weer niet voor lang: Suarez werd in de rondte getikt, werd hard geraakt en vervolgens vloog Buescher vrij stevig over de kop - hij was wel in orde, gelukkig, en dus kon men relatief rustig zijn auto overeind tillen en hem eruit helpen.

Chastain had ook bij de volgende herstart de leiding, dit keer voor Larson, Briscoe en Custer. Het was al snel Larson die de leiding in handen nam, maar Briscoe bleef bij en opende met een kleine vijftien ronden te gaan de aanval.

Vier ronden voor het einde zette Briscoe 'm voorbij Larson, maar die sloeg gelijk terug. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde deed Briscoe nog een redelijk enthousiaste poging, maar daarbij raakte hij de controle kwijt en spinde hij: caution.

Men kwam nog even nieuwe banden halen voor de overtime, die begon met Larson en Chastain voorop. Austin Dillon kwam van enorm ver ineens naar de leiding, maar dat kon onmogelijk goed gaan: Larson tikte hem in de rondte en Dillon, Larson, Chastain, Logano en iedere andere kanshebber ging er af, de een harder dan de ander. Iedereen behalve Denny Hamlin, want die ontsnapte en had ineens de leiding in handen.

Met Hamlin en toch nog Chastain voorop kon men een nieuwe poging wagen, maar Kyle Busch kwam buitenom en ging nek-aan-nek met Hamlin de slotronde in. Hamlin hield het echter vol en pakte als tiende coureur ooit de Grand Slam: na de GEICO 500 op Talladega, de Southern 500 op Darlington en de Daytona 500 pakte hij ook de Coca-Cola 600.