Van Gaal neemt Janssen op in selectie Oranje, Schouten debuteert; Wijnaldum kan op vakantie

Vincent Janssen zit ondanks zijn trouwplannen in de selectie van het Nederlands elftal. De spits kan na jarenlange afwezigheid zijn rentree maken. Jerdy Schouten debuteert in de selectie, terwijl voor Bruno Martins Indi (AZ) hetzelfde geldt als voor Janssen.

Janssen speelde sinds oktober 2017 geen interland meer en sinds die tijd was de aanvaller niet bijster succesvol in dienst van Fenerbahçe, Tottenham Hotspur en nu CF Monterrey. Jordy Clasie, Arnaut Danjuma, Luuk de Jong, Rick Karsdorp, Marten de Roon en Owen Wijndal vallen ten opzichte van de voorselectie af, Georginio Wijnaldum viel bij de eerste schifting al buiten de boot. Deze spelers kunnen in ieder geval goed op vakantie en zich optimaal voorbereiden op het nieuwe seizoen. 

Bij het Nederlands elftal kan Janssen in ieder geval prima cijfers overleggen. In zeventien interlands was hij goed voor zeven doelpunten. Zijn laatste minuten in dienst van Oranje maakte Janssen als basisspeler op 10 oktober 2017 in de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden (2-0). Dit seizoen maakte de spits vijf doelpunten in dienst van Monterrey. Na de wedstrijd tegen België zal hij aansluiten bij de selectie, omdat hij op 5 juni gaa trouwen. 

Van Gaal had nog twee verrassingen in petto. Hij riep ook Schouten en Martins Indi op, het duo stond niet op de lijst van de voorselectie. Schouten krijgt zijn eerste uitnodiging voor Oranje, Martins Indi wordt beloond voor een sterk seizoen met AZ. De verdediger speelde in juni 2017 zijn 34ste en voorlopig laatste interland. Schouten maakt de laatste jaren indruk in de Serie A, hij speelt sinds 2019 in dienst van Bologna en staat op zeventig duels in de Italiaanse competitie. 

Selectie Oranje (26 spelers)
Keepers: Jasper Cillessen (Valencia), Mark Flekken (SC Freiburg), Tim Krul (Norwich City)
Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Hans Hateboer (Atalanta), Matthijs de Ligt (Juventus), Tyrell Malacia (Feyenoord), Bruno Martins Indi (AZ), Jordan Teze (PSV), Jurriën Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale)
Middenvelders: Steven Berghuis (Ajax), Frenkie de Jong (FC Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Jerdy Schouten (Bologna), Guus Til (Feyenoord)
Aanvallers: Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Memphis Depay (FC Barcelona), Cody Gakpo (PSV), Vincent Janssen (CF Monterrey), Noa Lang (Club Brugge), Wout Weghorst (Burnley)