China en Rusland blokkeren nieuwe sancties tegen Noord-Korea in Veiligheidsraad

China en Rusland spraken donderdag hun veto uit over een door de VS geleide poging om meer sancties van de Verenigde Naties op te leggen aan Noord-Korea vanwege de hernieuwde lanceringen van ballistische raketten.

De overige 13 raadsleden stemden allemaal voor de door de VS opgestelde resolutie die voorstelde om de export van tabak en olie naar Noord-Korea, waarvan de leider Kim Jong Un een kettingroker is, te verbieden. Het zou ook de hackgroep Lazarus op de zwarte lijst hebben gezet, die volgens de Verenigde Staten banden heeft met Noord-Korea.

De stemming vond plaats een dag nadat Noord-Korea drie raketten had afgevuurd, waarvan één de grootste intercontinentale ballistische raket (ICBM) is, na de reis van de Amerikaanse president Joe Biden naar Azië. Het was de laatste in een reeks van lanceringen van ballistische raketten dit jaar, die door de Veiligheidsraad zijn verboden.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, beschreef de stemming als een "teleurstellende dag" voor de raad.

"De wereld wordt geconfronteerd met een duidelijk en actueel gevaar van de DVK (Noord-Korea)", zei ze tegen de raad. "De terughoudendheid en het stilzwijgen van de Raad hebben de dreiging niet weggenomen of zelfs verminderd. Noord-Korea is in ieder geval aangemoedigd."

Ze zei dat Washington had vastgesteld dat Noord-Korea dit jaar zes ICBM-lanceringen had uitgevoerd en "actief voorbereidingen trof om een kernproef uit te voeren".

In de afgelopen 16 jaar heeft de Veiligheidsraad gestaag en unaniem de sancties opgevoerd om de financiering van de kernwapens en ballistische raketprogramma's van Pyongyang stop te zetten. Het heeft in 2017 voor het laatst de sancties tegen Pyongyang aangescherpt.

Sindsdien dringen China en Rusland aan om op humanitaire gronden de sancties te versoepelen. Hoewel ze enige actie achter gesloten deuren in de Noord-Koreaanse sanctiecommissie van de Veiligheidsraad hebben uitgesteld, was de stemming over de resolutie op donderdag de eerste keer dat ze publiekelijk de unanimiteit verbraken.

"De invoering van nieuwe sancties tegen de DVK (Noord-Korea) is een doodlopende weg", zei de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia tegen de raad. "We hebben de ineffectiviteit en de onmenselijkheid benadrukt van het verder aanscherpen van de sancties tegen Pyongyang."

De Chinese VN-ambassadeur Zhang Jun zei dat aanvullende sancties tegen Noord-Korea niet zouden helpen en alleen maar zouden leiden tot meer "negatieve effecten en escalatie".

"De situatie op het schiereiland heeft zich ontwikkeld tot wat het nu is, voornamelijk dankzij het flip-flop-beleid van de VS en het niet vasthouden aan de resultaten van eerdere dialogen", zei hij tegen de raad.

China heeft er bij de Verenigde Staten op aangedrongen actie te ondernemen - waaronder het opheffen van een aantal unilaterale sancties - om Pyongyang er toe over te halen om de sinds 2019 vastgelopen besprekingen te hervatten, er waren toen drie mislukte topontmoetingen tussen Kim en toenmalig Amerikaans president Donald Trump. De Verenigde Staten hebben gezegd dat Pyongyang niet mag worden beloond.

De Algemene Vergadering van de VN zal Noord-Korea de komende twee weken bespreken op grond van een nieuwe regel die voorschrijft dat het 193 leden tellende orgaan bijeen moet komen telkens wanneer in de Veiligheidsraad een veto wordt uitgesproken door een van de vijf permanente leden - Rusland, China, de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië.