Rusland: eind van de herfst 50 nieuwe SS-X-30 Satan 2-ICBM's in gebruik

Rusland is van plan om tegen het einde van de herfst ongeveer 50 nieuwe Sarmat-ICBM's in gebruik te nemen. De raketten (NAVO-codenaam: SS-X-30 Satan 2) zullen worden vervaardigd in Krasnoyarsk, Siberië, zoals het hoofd van het Roskosmos-ruimteagentschap, Dmitri Rogozin, aan het Interfax-agentschap heeft meegedeeld. 

Eind april voerde Rusland een testlancering uit van de ICBM in de ruimtehaven Plessetzk in het noorden van Rusland. De Sarmat heeft een bereik van 18.000 kilometer en kan worden uitgerust met kernkoppen. Hierdoor kan Rusland zowel de Noord- als de Zuidpool aanvallen en wereldwijd doelen bereiken.

De eerste eenheden worden gestationeerd in het Siberische Greater Krasnoyarsk District.Tegen de achtergrond van de oorlog tegen Oekraïne gebruikte president Vladimir Poetin de raketlancering in april om het Westen te bedreigen. Het wapen kan alle vormen van antiraketverdediging de baas en "zet mensen twee keer aan het denken die, in de vurigheid van geharde, agressieve retoriek, ons land proberen te bedreigen", volgens Poetin.