Britse inlichtingendienst: Wit-Rusland gaat Oekra´ense troepen 'bezighouden'

Volgens een inschatting van de Britse geheime diensten zal Wit-Rusland waarschijnlijk strijdkrachten uit Oekraïne gaan 'bezighouden' door troepen te stationeren aan de grens.

Volgens een rapport van het Ministerie van Defensie in Londen wil Minsk special forces, luchtverdediging, artillerie-eenheden en raketwerpers naar oefengebieden in het westen van het land sturen. Dit zal "waarschijnlijk Oekraïense troepen daar aan het werk houden, zodat ze niet kunnen worden ingezet om Donbass te ondersteunen."

In tegenstelling tot aanvankelijke speculaties, zijn Wit-Russische troepen volgens het rapport niet eerder betrokken geweest bij gevechtsoperaties. Het grensgebied werd echter wel gebruikt als startpunt voor Russische opmars naar Kyiv en Tsjernihiv en voor luchtaanvallen.

President Alexander Loekasjenko weegt de balans tussen zijn steun aan Rusland en het vermijden van directe militaire betrokkenheid. Een dergelijke betrokkenheid zou kunnen leiden tot verdere westerse sancties, vergeldingsaanvallen vanuit Oekraïne en ontevredenheid in zijn eigen leger.

Volgens het Wit-Russische staatspersbureau Belta veroorzaken de westerse sancties tegen Wit-Rusland miljarden schade. "Vanwege de sancties wordt bijna alle Wit-Russische export naar de landen van de Europese Unie en Noord-Amerika geblokkeerd", citeerde premier Belta Roman Golovchenko uit een transcript van een interview met de in Dubai gevestigde televisiezender Al-Arabiya. De schade bedraagt "zo'n 16 tot 18 miljard dollar per jaar"